Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚρατική εταιρεία θα καταρτίσει τα σχέδια για τις αναπλάσεις στην Αθήνα

Κρατική εταιρεία θα καταρτίσει τα σχέδια για τις αναπλάσεις στην Αθήνα

Κατατέθηκε χθες Μ. Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας, με τον διακριτικό τίτλο «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», η οποία θα επωμιστεί τα έργο της υλοποίησης αναπλάσεων στην «καρδιά» της πρωτεύουσας. Κάτι δηλαδή σαν την πάλαι ποτέ ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις), η οποία θυσιάστηκε το 2014 στον βωμό των μνημονίων και της αναγκαστικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα της χώρας. Το παράδοξο είναι ότι το έργο της εποπτείας στη νέα εταιρεία δεν θα ασκείται από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά από τα υπουργεία Επικρατείας και Υποδομών.

 

Σε κάθε περίπτωση ο αρχικός σχεδιασμός –  όπως είχε γράψει και το «Βήμα» στις 2/2/2018 – προβλέπει αναπλάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας καθώς και των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στη διοίκηση της εταιρείας θα μετέχουν ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής.

 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» θα μπορεί να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμόδιους διαχειριστές τους. Η νέα κρατική εταιρεία θα έχει το έργο να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεώτερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και του καινοτόμου χαρακτήρα των περιοχών, να προωθεί πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις υπέρ νέων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Όσον αφορά στη χρηματοδότησή της, θα μπορεί να αντλεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο, ότι με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των δύο εποπτευόντων υπουργών Επικρατείας και Υποδομών καθώς και του υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να καθορίζονται ειδικότεροι κανόνες για τη διαχείριση και αξιοποίηση εσόδων από τη δραστηριότητα της εταιρείας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα ορίζονται με ΚΥΑ, βάσει της διαδικασίας επιλογής προσώπων από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα θα λειτουργεί οκταμελές Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, του οποίου τα μέλη θα έχουν τριετή θητεία.

Μάχη Τράτσα

 

tovima.gr

RELATED ARTICLES