Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚρούει τον κώδωνα το ΤΕΕ Θράκης για τα αποθεματικά – «Θα σταματήσουν...

Κρούει τον κώδωνα το ΤΕΕ Θράκης για τα αποθεματικά – «Θα σταματήσουν τα έργα»

tee thrakisΗ Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης,  αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20-4-2015 «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας».
Εκφράζει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκληθούν από την ΠΝΠ, στην οικονομία της Χώρας και στην βιωσιμότητα του τεχνικού παραγωγικού τομέα της Χώρας (κατασκευαστικού και μελετητικού) δεδομένου  ότι  το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων αφορούν συμβατοποιημένα  και εκτελούμενα έργα και μελέτες.
Η στάση ή ακόμη και η καθυστέρηση πληρωμών θα προκαλέσει αντικειμενική αδυναμία στους αναδόχους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές και μισθοδοσίας), η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αναγκαστική διακοπή των εκτελουμένων έργων που θα επιφέρει νέα αύξηση της ανεργίας, επιβράδυνση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων με κίνδυνο ακόμη και την απένταξη έργων χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε.
Για τους παραπάνω λόγους, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης: 
• Εκτιμά ότι οι επιλογές που γίνονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την διαχείριση των αποθεματικών, έχουν σημαντική επίδραση και στοχοποιούν, ως προς τις επιπτώσεις, μια οικονομική δομή της χώρας η οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της. Κατά τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης απομακρύνει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική και την έξοδο της χώρας από την ύφεση που βιώνουμε.
 
• Επισημαίνει ότι οι επιλογές που γίνονται με την ΠΝΠ, δεν διαχέουν το βάρος της εθνικής προσπάθειας στο σύνολο των πολιτών γεγονός που δημιουργεί διχαστικές εκφάνσεις και δεν συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος ομοθυμίας μεταξύ των πολιτών.
 
• Προτείνει την λήψη άμεσων μέτρων, ορθολογικής χρήσης των κονδυλίων και των αποθεματικών των φορέων για την διευκόλυνση των παραγωγικών διαδικασιών αλλά και για την διατήρηση του τεχνικού δυναμικού της χώρας που έχει πληγεί και εξακολουθεί να πλήττεται με καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας.
Πηγή: thrakitoday.com
RELATED ARTICLES