Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΚτηματογράφηση: Αρχίζει η ανάρτηση για την Αθήνα.

Κτηματογράφηση: Αρχίζει η ανάρτηση για την Αθήνα.

Ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουνίου και για δύο μήνες η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για τον δήμο της Αθήνας. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες που δήλωσαν κάποιας μορφής ιδιοκτησία εντός των ορίων καλούνται για τελευταία φορά να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν καταγραφεί, καθώς μετά την οριστικοποίησή τους η διαδικασία επανεξέτασής τους είναι σαφώς πιο πολύπλοκη. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση της Αθήνας είναι ότι η ανάρτηση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών του Τaxis.

Hδη, το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε η αποστολή (μέσω διανομέων, όχι των ΕΛΤΑ) του κτηματολογικού αποσπάσματος σε όλους όσοι από το 2008 (οπότε ξεκίνησε η κτηματογράφηση της Αθήνας) δήλωσαν κάποιο δικαίωμα ιδιοκτησίας χωρίς να δώσουν email, ενώ θα ακολουθήσουν ειδοποιητήρια email τόσο από το γραφείο κτηματογράφησης όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (τα emails δεν θα περιέχουν κτηματολογικό απόσπασμα για λόγους ασφαλείας).

Είτε λάβουν ειδοποίηση είτε όχι, όσοι πολίτες έχουν κάποιο ιδιοκτησιακό δικαίωμα στα όρια του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα των ψηφιακών υπηρεσιών της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (www.ktimanet.gr), να επιλέξουν «ανάρτηση» και κατόπιν να εισέλθουν στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών του Τaxis. Εκεί θα πρέπει να ελέγξουν το απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα (περιγραφή ακινήτου, νομική κατάσταση) και το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος (θέση, όρια). Αν τα στοιχεία είναι σωστά, τότε ο πολίτης δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα.

Αντίθετα, εάν ο πολίτης διαπιστώσει κάποιο λάθος ή δεν βρει καθόλου το ιδιοκτησιακό δικαίωμα που δήλωσε (προφανώς επειδή η δήλωσή του απορρίφθηκε ή επειδή αμέλησε να υποβάλει), τότε μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους:

• Να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (210-01.01.010) ή μέσω email ([email protected]) με το κτηματολογικό γραφείο.

• Να υποβάλει αίτηση διόρθωσης στοιχείων ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στην ιστοσελίδα της ανάρτησης.

Με ραντεβού

Παράλληλα, θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κλειστό στο Γαλάτσι και κτηματολογικό γραφείο για το κοινό. Ομως, λόγω κορωνοϊού, το γραφείο θα δέχεται αυστηρά και μόνον κατόπιν ραντεβού. Επομένως, εάν κάποιος πολίτης δεν έχει υπολογιστή και πρόσβαση στο Ιντερνετ, θα πρέπει για να ελέγξει τα στοιχεία του (ή να υποβάλει οποιοδήποτε έγγραφο) να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού και όχι απλώς να εμφανιστεί στο γραφείο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η ανάρτηση θα διαρκέσει 2 μήνες (έως 3 Αυγούστου) για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις (έως 1η Οκτωβρίου) για τους κατοίκους εξωτερικού. Οπως επισημαίνει η εταιρεία στη χθεσινή ανακοίνωσή της, «είναι η τελευταία φορά που οι πολίτες ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας». «Τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες, που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία».

Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων άρχισε στις 17 Ιουνίου 2008 και ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η διαδικασία επεξεργασίας και ανάρτησης των στοιχείων είχε χωριστεί τότε σε διαφορετικό διαγωνισμό, το αποτέλεσμα του οποίου ακυρώθηκε λόγω δικαστικών προσφυγών.

Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε το 2014 και η σύμβαση υπεγράφη το 2016. Μάλιστα, πέρυσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η προανάρτηση, μέσω της οποίας υποβλήθηκαν (ηλεκτρονικά ή στο γραφείο κτηματογράφησης) 44.140 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων. Από τις 18.178 διορθώσεις στοιχείων που έγιναν, το ένα τρίτο αφορούσε λάθη στα στοιχεία του δικαιούχου, ενώ οι υπόλοιπες το είδος του δικαιώματος (λ.χ. πλήρης κυριότητα, επικαρπία), τα στοιχεία της διηρημένης ιδιοκτησίας και τα στοιχεία του γεωτεμαχίου.

1,22 εκατ. δηλώσεις

Συνολικά στα όρια του Δήμου Αθηναίων σε σύνολο 729.223 ακινήτων έχουν υποβληθεί 1,22 εκατ. δηλώσεις ιδιοκτησίας από 542.988 φυσικά πρόσωπα και 8.002 νομικά πρόσωπα και το Δημόσιο. Eχουν απορριφθεί λόγω μη εντοπισμού ή πρόκρισης άλλου ιδιοκτήτη 29.052 δηλώσεις ιδιοκτησίας, σε 10.979 ο ιδιοκτήτης προκύπτει από τις δηλώσεις άλλων και όχι του ιδίου, ενώ 1.999 γεωτεμάχια παραμένουν με 100% άγνωστο ιδιοκτήτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES