Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: Ανοίγει ξανά για ενστάσεις και διορθώσεις στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Ανοίγει ξανά για ενστάσεις και διορθώσεις στην Αθήνα

Τις «πύλες του» αναμένεται να ανοίξει το   Κτηματολόγιο της Αθήνας για όσους ξεχάστηκαν ή πρέπει να κάνουν διορθώσεις. Ασυνέπεια, αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα και δηλώσεις που δεν έγιναν… καθόλου αποτυπώνουν την ολοκλήρωση της Προανάρτησης στην Αθήνα.

Τικ – τοκ για το Κτηματολόγιο!

Λιγότερες από 15 μέρες απομένουν για να αποστείλει το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία που «έτρεχε» το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου. Παρά το γεγονός πως υπήρξε αρκετός χρόνος, μέχρι και σήμερα μεγάλη μερίδα πολιτών επικαιροποιεί όσα δηλώθηκαν κατά την πρώτη κτηματογράφηση του 2008, ενώ, όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο συντονιστής του έργου Γιώργος Δημητρίου, όσα δεδομένα δεν προλάβουν να μπουν στο σύστημα θα «ανέβουν» στη φάση της Ανάρτησης, η οποία δρομολογείται προς τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.

Ασυνεπείς στην Προανάρτηση, όπως προκύπτει, ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, οι συστημικές τράπεζες αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, που ζήτησε εκ των υστέρων περαιτέρω διευκρινίσεις. Αντίθετα, σε γενικές γραμμές οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στη διαδικασία, με την οποία εξασφαλίζεται η κυριότητα των ιδιοκτησιών τους από τυχόν αξιώσεις του κράτους. Βέβαια, δεν έλειψαν και τα… παράδοξα! Μεταξύ αυτών, σεβαστό ποσοστό πολιτών που δεν προχώρησε στη δήλωση ιδιοκτησιακών στοιχείων, όχι μόνο κατά την προηγούμενη περίοδο αλλά και κατά την πρώτη φάση! Ετσι, το ανάδοχο σχήμα παρέλαβε για πρώτη φορά 6.900 αιτήσεις ιδιοκτησίας. Συνολικά, αυτό που φαίνεται είναι πως στην πρωτεύουσα υπάρχουν άδεια σπίτια αλλά και κατοικίες στις οποίες ζουν κανονικά, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί γενικά στο φορέα. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή η Αθήνα έχει 2.500 «ορφανές» ιδιοκτησίες, που είναι είτε κενά σπίτια είτε ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και αδήλωτες περιουσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι… αιτήσεις διόρθωσης στο Κτηματολόγιο

Οπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, κατά το διάστημα 22 Απριλίου με 24 Ιουνίου επισκέφθηκαν 25.874 άτομα. Από αυτούς, δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156. Την ηλεκτρονική διαδικασία, όσον αφορά τις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων, διάλεξαν 27.069 πολίτες.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για στοιχεία διόρθωσης δικαιούχου ανέρχονται στις 5.546, για στοιχεία γεωτεμαχίου 804, για είδος δικαιώματος 1.914, για διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140, για λανθασμένο εντοπισμό 44, για μη εντοπισμό ακινήτου 29 και για στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1.900.

Η Προανάρτηση της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

Τις επόμενες μέρες που θα παραδώσει το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή αυτό της Ανάρτησης.

Τι είναι η ανάρτηση και ποια η χρησιμότητά της στο Κτηματολόγιο

Με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτόν, δίνεται σε όλους εκ νέου η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Στην Ανάρτηση συμμετέχουν κατ’ αρχάς όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την Ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα γραφεία κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν αποσπάσματα από τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δικαιούχου με e-mail είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Ηλεκτρονική Ανάρτηση κτηματογράφησης: Κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Κτηματολόγιο – Οι δικαιούχοι

Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Τaxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό στο Κτηματολόγιο και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς Τaxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε Ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά, επίσης, θα υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.

Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Κτηματολόγιο – Όλα όσα πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας της Ανάρτησης είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε.

Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει το φάκελο που θα αποσταλεί από το Κτηματολόγιο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την Ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Με την Ανάρτηση, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Οι περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως ειδικές στο Κτηματολόγιο

Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν, αλλά είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους ή τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή.
Επίσης, ενδέχεται κάποιοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν.
Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του Ν. 2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ).

Ποιες οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων για το Κτηματολόγιο

Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της Ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία 4 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του Ν. 2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης/ ένστασης είναι 5 ευρώ.

newsit.gr

RELATED ARTICLES