Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΚτηματολόγιο: Αυξημένη συμμετοχή στο Κτηματολόγιο.

Κτηματολόγιο: Αυξημένη συμμετοχή στο Κτηματολόγιο.

Αυξημένη είναι η συμμετοχή των πολιτών τα τελευταία 24ωρα στην συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φορέα, προχθες σε ορισμένες περιοχές όπως η Ηλεία, το Ηράκλειο Κρήτης αλλά και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, υπήρξε ταλαιπωρία των πολιτών λόγω της αναμονής.

Όπως τονίζει το Κτηματολόγιο, «συνιστούμε στους πολίτες, δίπλα στους οποίους στεκόμαστε πάντα με σεβασμό και κατανόηση, τις δύο τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, να αποφύγουν την ταλαιπωρία και την αναμονή: 1) Λαμβάνοντας από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης, προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού. Η διαδικασία αυτή δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις ούτε αναμονή για τους πολίτες. 2) Υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στο www.ktimatologio.gr».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους πολίτες που έχουν περιουσίες σε Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Ηράκλειο, Μαγνησία, Λασίθι και Δυτική Αττική έχουν λιγότερο από μία μέρα να ολοκληρώσουν την διαδικασία και αυτό γιατί εκπνέει σήμερα, 31 Οκτωβρίου η σχετική προθεσμία και δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει μια άτυπη παράταση έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν την διαδικασία και να συμμετάσχουν στην κτηματογράφηση του 63% της χώρας. Στις αρχές του έτους πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τα κλιμακωτά πρόστιμα και οι εκπρόθεσμοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φορέας.

Πάντως, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

‘Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Διευκολύνσεις ιδιοκτητών για να συμμετάσχουν στην  κτηματογράφηση 

  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
  • Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους Αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
  • Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.
  • Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
  •  Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
  • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ή να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Μαρίνα Ξυπνητού

economix.gr

RELATED ARTICLES