Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚτηματολόγιο: Ο «Διαπιστευμένος Μηχανικός» η λύση για την ταλαιπωρία

Κτηματολόγιο: Ο «Διαπιστευμένος Μηχανικός» η λύση για την ταλαιπωρία

Με τη χώρα να κινείται σε ρυθμούς κτηματογράφησης για το υπόλοιπο 63% της επικράτειας, η προσοχή έχει στραφεί στην τρέχουσα διαδικασία. Ωστόσο, παρατηρούνται προβλήματα στις περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί (δηλαδή, το 33% που έχει ήδη Κτηματολόγιο), ενώ σε πολλές των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες παραμένουν όμηροι για μεγάλα διαστήματα, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου τους.

Το γεγονός, δε, πως το Ελληνικό Κτηματολόγιο παραμένει προς το παρόν υποστελεχωμένο και οι τυχόν διορθώσεις στους χάρτες γίνονται βάσει νόμου μόνο από το προσωπικό του, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η λύση που προκρίνεται και η οποία θα επιχειρήσει να λύσει το αλαλούμ που επικρατεί είναι ο «Διαπιστευμένος Μηχανικός».

Οπως εξηγούν επαγγελματίες του κλάδου, «το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι η διόρθωση σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο είναι μια βαριά διαδικασία, διότι θεωρείται ότι η κτηματογράφηση, μόλις τελειώσει γίνεται οριστική. Ετσι, λοιπόν ο νομοθέτης έχει επιλέξει η διόρθωση να γίνεται μόνο από το ίδιο το Κτηματολόγιο. Μάλιστα, μπορεί ο πολίτης να καταθέτει αίτηση στο κτηματολογικό γραφείο της περιοχής του (με σχέδια, δικαιολογητικά κ.λπ.) για μια διόρθωση μερικών εκατοστών, αλλά αυτή γίνεται μόνο κεντρικά, δηλαδή στην κεντρική υπηρεσία του Κτηματολογίου.

Ο λόγος ήταν η διασφάλιση της ακεραιότητας των στοιχείων της κτηματογράφησης αλλά δεν είχε υπολογιστεί σωστά ο όγκος που θα προέκυπτε. Επειδή, ιδίως στις παλαιές κτηματογραφήσεις, υπάρχουν πολύ συχνά τέτοιες αποκλίσεις, τους τελευταίους μήνες, όπου υπάρχουν μεταβιβάσεις ακινήτων με διορθώσεις, παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις», σημειώνουν και συμπληρώνουν πως «σήμερα στο Κτηματολόγιο υπάρχουν μόλις 4-5 υπάλληλοι που μπορούν (έχουν δικαίωμα) να εκτελέσουν αυτές τις εργασίες, όταν οι αιτήσεις είναι χιλιάδες. Και η διόρθωση παίρνει χρόνο, διότι πρέπει να γίνει πάνω στο χάρτη, με βάση ψηφιακό αρχείο που έχει ετοιμάσει ένας μηχανικός – συνήθως τοπογράφος. Αλλά παρότι είναι ηλεκτρονική η διόρθωση, δεν είναι αυτόματη, γίνεται σχεδόν με το χέρι και χρειάζεται προσωπική ενασχόληση εκατοστό εκατοστό πολλές φορές», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Αποτέλεσμα αυτού, πολίτες να περιμένουν μέχρι και πέντε μήνες προκειμένου να τελειώσει μια διόρθωση και να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους.

Μάλιστα, τα πράγματα τείνουν να γίνονται χειρότερα σε κάποιες περιπτώσεις που οι μικροδιαφορές μπορεί να επηρεάζουν τα πολεοδομικά και άλλα μεγέθη μιας ιδιοκτησίας, π.χ. την απόσταση από το όριο του οικοπέδου για μια οικοδομή, την αρτιότητα, τα τετραγωνικά που βγάζουν οι συντελεστές κ.λπ. και οι οποίες ενδεχομένως να ακυρώσουν μια αγοροπωλησία όταν ανακαλυφθούν.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι αρμόδιοι φορείς πρότειναν το θεσμό του «Διαπιστευμένου Μηχανικού», με την κυβέρνηση να βλέπει θετικά τη συνεργασία τους με το Κτηματολόγιο.

Τι θα κάνει όμως ο συγκεκριμένος μηχανικός; Αρχικά, αφού ο ίδιος έχει ορισμένα απαραίτητα προσόντα (για παράδειγμα συγκεκριμένες σπουδές και εμπειρία) θα πιστοποιείται από την Πολιτεία ως ειδικός «Διαπιστευμένος Μηχανικός» για το Κτηματολόγιο και με δική του ευθύνη θα γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές στην κτηματογράφηση. Ο μηχανικός αυτός, θα είναι ελεύθερος επαγγελματίας και όχι δημόσιος υπάλληλος αλλά θα ασκεί δημόσια εξουσία κατ’ ανάθεση, όπως για παράδειγμα γίνεται σήμερα με τους ελεγκτές δόμησης που ελέγχουν τις οικοδομές και βγάζουν τα πορίσματα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές από τον Φορέα τονίζουν πως δεν βλέπουν θετικά το όλο εγχείρημα, υποστηρίζοντας πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιούνται από το Δημόσιο και μόνο.

Ισχύει ήδη σε Γερμανία και Αυστρία

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο «Διαπιστευμένος Μηχανικός» εγγυάται, για λογαριασμό του κράτους, την έγκαιρη και έγκυρη αλλαγή της γεωχωρικής βάσης του Κτηματολογίου. Το 2013, θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε λόγω της μη έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που απαιτούνταν.

Ο αρμόδιος για τη χωροταξία και το Κτηματολόγιο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου είχε δηλώσει στο πλαίσιο των εξαγγελιών για την επίσπευση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, με δεκάδες αλλαγές που δρομολογούνται, ότι μία από τις δέσμες μέτρων που προχωρούν άμεσα «αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του Ελληνικού Κτηματολογίου με επαγγελματίες που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή ολοκλήρωσή του». Για αυτό δημιουργείται Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου.

eleftherostypos.gr

RELATED ARTICLES