Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο Ρόδου: Σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια του κτηρίου – Eπιλήφθηκε και...

Κτηματολόγιο Ρόδου: Σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια του κτηρίου – Eπιλήφθηκε και ο Eισαγγελέας

Σοβαρές επιφυλάξεις, που έφτασαν μέχρι και το γραφείο του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, εκφράζουν οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου Ρόδου για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του κτηρίου, ενώ ανάλογη επιφύλαξη διατύπωσαν εγγράφως ο Κτηματολογικός Δικαστής και ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου!

Το θέμα αναμένεται να λάβει διαστάσεις μετά και την απόφαση των υπαλλήλων να υποβάλουν (χθες) καταγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
Οπως εκθέτουν, με δυο συνεχόμενες εκθέσεις της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το κτήριο του Κτηματολογίου κρίθηκε ως μη ασφαλές και ακατάλληλο.

‏Στις συγκεκριμένες εκθέσεις βασίστηκε, τόσο η απόφαση της διοίκησης όσο και του Υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να κλείσει το Κτηματολόγιο. Εκτοτε ουδεμία παρέμβαση έγινε στο κτήριο εκτός από την τοποθέτηση μεταλλικού ικριώματος στο κλιμακοστάσιο.

‏Εν συνεχεία έχουν εκδοθεί δύο εκθέσεις, και στην υπ’ αριθμ.1/2021 απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών αναφέρεται συγκεκριμένα: “Το κτήριο χρίζει άμεσης συντήρησης – επισκευής με έμφαση στην ανακατασκευή της κατεστραμμένης θερμομόνωσης του δώματος και της επισκευής των φθαρμένων επιχρισμάτων τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά (φθορά σε εσωτερικό επίχρισμα προκάλεσε την πτώση του φωτιστικού οροφής σε αίθουσα του Κτηματολογίου), της συντήρησης των όψεων για την άρση της επικινδυνότητας που προκαλεί η κατάπτωση αυτών”.

Θυμίζουμε ότι «μη ασφαλές και ακατάλληλο» χαρακτηρίστηκε σε έκθεση αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου το Νοέμβριο του 2020.

‏Είχαν κρίνει ειδικότερα ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η επιδείνωση των προβλημάτων στο κέλυφος του κτηρίου, που είχαν ήδη διαπιστωθεί στην από 11-05-2020 έκθεση μηχανικών.

‏Είχε τονιστεί ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού. Το δε έγγραφο (δεν γνωρίζουμε καν αν είναι έκθεση ως οφείλει) της ΥΔΟΜ υπ.αριθμ 12/13-01-2021 αναφέρει στην τελευταία παράγραφο: “Το κτήριο χρίζει άμεσης συντήρησης – επισκευής με έμφαση στην ανακατασκευή της κατεστραμμένης υγρομόνωσης του δώματος και της επισκευής των φθαρμένων επιχρισμάτων τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά (φθορά σε εσωτερικό επίχρισμα προκάλεσε την πτώση του φωτιστικού οροφής σε αίθουσα του Κτηματολογίου), της συντήρησης των όψεων για την άρση της επικινδυνότητας που προκαλεί η κατάπτωση αυτών».

‏«Ως υπάλληλοι ανησυχούμε έντονα και εύλογα τόσο για την ασφάλειά μας όσο και του συναλλασσόμενου κοινού και των επισκεπτών καθώς τα περιστατικά κατάπτωσης τμημάτων είναι ήδη τέσσερα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και έχουν ήδη εκθέσει επανειλημμένα, εργαζόμενους και πολίτες σε κίνδυνο.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποιος φέρει την ευθύνη για την εντολή και για την επανάκαμψή μας στο εν λόγω επικίνδυνο κτήριο και να πράξετε τα προβλεπόμενα από τον νόμο για κάθε ευθύνη που προκύπτει.

‏Αιτούμεθα δε και αμφισβητούμε ευθέως και ευλόγως την “μακροσκοπική αυτοψία” σε ένα κτήριο ασυντήρητο που μετράει ήδη περι τα 100 χρόνια κατασκευής και παρακαλούμε όπως αυτή την φορά, πέρα των ανωτέρω, διατάξετε πραγματογνωμοσύνη σχετικά ΚΑΙ με την στατικότητα του κτηρίου καθώς η επικινδυνότητα λόγω άλλων παραγόντων θεωρείται δεδομένη μετά από 4 συνολικά έγγραφα αρμοδίων υπηρεσιών».


ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
Σε εγκύκλιο που εξέδωσαν χθες ο δικαστής του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Δημήτριος Χαραλαμπάκης και ο διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας κ. Νικόλαος Ματσάκης καθίσταται σαφές ότι εξακολουθούν να τελούν σε αναστολή κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Ξεκαθαρίζεται ότι θα επιτρέπονται μεν οι συναλλαγές (έλεγχος πράξεων καταχωρημένων και μη, έλεγχος ατομικών φακέλων ακινήτων, καταβολή δικαιωμάτων, παραλαβή των προς καταχώριση πράξεων, παραλαβή αιτήσεων, παράδοση πιστοποιητικών και σχεδιαγραμμάτων) καθώς και ο έλεγχος των αρχείων (Ρόδου και Τήλου – Χάλκης) αποκλειστικά όμως σε επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες θα αιτιολογούνται ειδικά από τον ενδιαφερόμενο, και μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Ειδικότερα η είσοδος στην υπηρεσία για έρευνα σε όλα τα αρχεία θα γίνεται κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού. Ορίζεται μέγιστος χρόνος έρευνας στα αρχεία για κάθε πρόσωπο τα 45 λεπτά.

Στο έγγραφό τους επισημαίνουν εξάλλου τις σοβαρότατες επιφυλάξεις τους για την επαναλειτουργία της υπηρεσίας καθώς σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση αυτοψίας της ΥΔΟΜ η επικινδυνότητα του κτηρίου δεν έχει αρθεί.


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

‏Σε απάντηση ερωτήματος του Κτηματολογίου Ρόδου αναφορικά με την εξέταση δυνατότητας επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου μετά τον αποκλεισμό της νοτιοδυτικής αίθουσας του κτηρίου, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε εσωτερικό της έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου αναφέρει ότι θεωρεί από τεχνική άποψη εφικτή την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου έως την έναρξη των επισκευαστικών εργασιών με προϋπόθεση – ασφαλώς την ελεγχόμενη προσέλευση του κοινού.

Τονίζει ότι το κτήριο δεν χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο, δεν διαπιστώνονται φθορές δηλωτικές στατικής ανεπάρκειας και αλλοιώσεις στο φέροντα οργανισμό του, διαπιστώνεται άρση επικινδυνότητας με την περάτωση εργασιών προστατευτικών κατασκευών αποτροπής πτώσης επιχρισμάτων στο εξωτερικό κλιμακοστάσιο και τυχόν περαιτέρω πτώσεις σαθρών επιχρισμάτων δύνανται να ελέγχονται με επιθεωρήσεις των χώρων από μηχανικούς της ΥΔΟΜ και του ΤΕΕ/Τμήματος Δωδεκανήσου.

RELATED ARTICLES