Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚτηματολόγιο: Σε διαβούλευση τα τεύχη του νέου διαγωνισμού

Κτηματολόγιο: Σε διαβούλευση τα τεύχη του νέου διαγωνισμού

ktimekxaΣε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ) βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή τα τεύχη για το νέο διαγωνισμό ΚΤΙΜΑ-16, ο οποίος αφορά την ανάθεση συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας.

Μετά το τέλος της διαβούλευσης (1η Απριλίου) και την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων που θα προκύψουν από τον ανοιχτό διάλογο, αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΚΤΙΜΑ-13 που ακυρώθηκε.Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αναμένεται ότι θα έχουν ανατεθεί οι μελέτες, αν όλα προχωρήσουν ομαλά – οι όποιες ενστάσεις από τους μελετητές θα οδηγήσουν σε εξάμηνη καθυστέρηση. Έτσι, οι δηλώσεις υποβολής από τους πολίτες δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το τελευταίο τετράμηνο του 2017.

Ο νέος διαγωνισμός αναφέρεται σε περίπου 16 εκατομμύρια δικαιώματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου των δικαιωμάτων ανά την Ελλάδα και περίπου στο 65% της έκτασης της χώρας. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 440 εκατ. ευρώ, σαφώς μειωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο (έφτανε τα 570 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας στους όρους χρηματοδότησης του ΚΤΙΜΑ-13 αποτέλεσε και το βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ κ. Βύρων Νάκος, η διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Χριστίνα Κλωνάρη και ο αντιπρόεδρος Τομέα Γεωχωρικών Πληροφοριών και Χαρτογραφήσεων κ. Βασίλης Βεσκούκης, η χρηματοδότηση του νέου διαγωνισμού, λόγω του «ψαλιδισμένου» προϋπολογισμού, μπορεί να γίνει κυρίως από τα τέλη κτηματογράφησης και τα αποθεματικά της εταιρείας, αν και όπως επεσήμαναν υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό 84 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό θα αναζητηθεί από κοινοτικούς πόρους (επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ) και όπως ανέφερε ο κ. Νάκος, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2016 με αρχές του 2017 θα έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση.

Η διάρκεια των εργασιών κτηματογράφησης στον νέο διαγωνισμό περιορίζεται στους 40 μήνες (από τους 70 στο ΚΤΙΜΑ-13). Έτσι, τα στελέχη της ΕΚΧΑ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί έως το 2020 ο μνημονικός στόχος ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του επανασχεδιασμού του έργου της κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας, είναι:

* Έμφαση στην υποβολή της δήλωσης μέσω διαδικτύου, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι των ακινήτων στις περιοχές που πρόκειται να κτηματογραφηθούν, σε μεγάλο ποσοστό κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

* Δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής δήλωσης που θα παρέχει νέες δυνατότητες εντοπισμού των ακινήτων.

* Αποστολή των στοιχείων των κτηματολογικών εγγραφών και πληροφοριακού υλικού στους δικαιούχους κατά την προανάρτηση και την ανάρτηση με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

* Δρομολόγηση ενεργειών για τη θέσπιση νέας απλής διαδικασίας διόρθωσης, των όποιων σφαλμάτων διαπιστωθούν στις πρώτες εγγραφές.

* Ανάπτυξη δικτύου σταθερών ή κινητών στοιχείων πληροφόρησης του κοινού και παροχής οδηγιών, τουλάχιστον στην έδρα όλων των καλλικρατικων δήμων και όπου άλλου απαιτηθεί.

Αποστολή ειδοποιητηρίων ως το τέλος του έτους

Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν σήμερα τα μέλη ΔΣ της ΕΚΧΑ, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2016 αναμένεται ότι θα αρχίσουν να αποστέλλονται ειδοποιητήρια σε όσους ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στα παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης (1995-2005) προκειμένου να καταβάλουν το τέλος κτηματογράφησης – αφορά περίπου 8,7 εκατ. δικαιώματα.

Όσον αφορά τη διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΚΧΑ, θα μπορούν τα δεδομένα από τις δηλώσεις Ε9 να μεταφέρονται ως αρχικά δεδομένα στα δεδομένα κτηματογράφησης, πάντα με τη συγκατάθεση του πολίτη.

Πόροι για τους δασικούς χάρτες

Σχετικά με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η οποία συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ο κ. Νάκος παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αναφέροντας ότι μια λύση θα ήταν να αναζητηθούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο.

Πηγή: tovima.gr/Μάχη Τράτσα
RELATED ARTICLES