Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΚτηματολόγιο: Τα στάδια μετά τη δήλωση, Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Κτηματολόγιο: Τα στάδια μετά τη δήλωση, Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Γράφει η Σοφία Γεωργιάδη, δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και την Πνευματική Ιδιοκτησία

Η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο για κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού για τη Λήμνο έχει οριστεί έως 28/02/2020. Μετά την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν και να παρακολουθούν προκειμένου να διαπιστώσουν την ορθότητα των καταχωρημένων στοιχείων τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Σημειώνεται ότι και μετά την υποβολή της δήλωσης, οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν είτε τα στοιχεία επικοινωνίας είτε τα στοιχεία της δήλωσης υποβάλλοντας τα αντίστοιχα έντυπα. Το ίδιο ισχύει εάν εκκρεμεί η προσκόμιση του πιστοποιητικού μεταγραφής των συμβολαίων στο υποθηκοφυλακείο ή άλλα συμπληρωματικά στοιχεία.

1. ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗ

Η προανάρτηση πραγματοποιείται πριν την ανάρτηση και αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων για τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, την επιβεβαίωση της ορθότητάς τους και την υπόδειξη τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, για δύο μήνες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων και την γεωγραφική απεικόνιση των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Εάν διαφωνούν με κάποιο από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του αρμόδιου Γραφείου Κτηματογράφησης ή να καταθέσουν Αίτηση Επανεξέτασης των στοιχείων εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προανάρτησης, θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της Ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Η συμμετοχή στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μέσω αυτής εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και οι δικαιούχοι θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

2. ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Κατά την διαδικασία ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, οπότε και τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται για δύο μήνες στα Γραφεία Κτηματογράφησης καταγράφονται οι ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν και δίνεται η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Εκτός από την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, οι δικαιούχοι θα λάβουν ταχυδρομικά αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχουν δηλώσει.

3. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ Η’ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν συμφωνεί με κάποιο στοιχείο, μπορεί να υποβάλλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού (και τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού) στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Ένσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηµατολογικής εγγραφής µπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννοµο συµφέρον. Μαζί µε την αίτηση πρέπει να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράµµατα που αποδεικνύουν το έννοµο συµφέρον του. Η αίτηση υποβάλλεται εγγράφως στο αρµόδιο Γραφείο Κτηµατογράφησης.

Στα είδη ενστάσεων συγκαταλέγονται:

– Οι αιτήσεις πρόδηλου σφάλµατος, δηλαδή λανθασµένη αντιγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, του είδους του καταχωρισθέντος δικαιώµατος και της αναγραφής του τίτλου κτήσης.

– Οι διορθώσεις γεωµετρικών στοιχείων, δηλαδή της θέσης, του σχήµατος, των ορίων και του εµβαδού.

– Οι αιτήσεις αλλαγής δικαιούχου (εκτοπισµός).

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβουν οι πολίτες ταχυδρομικά.

4. ΈΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Μετά την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων, οριστικοποιούνται οι κτηματολογικοί πίνακες και ξεκινά να λειτουργεί Κτηματολόγιο στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

limnosfm100.gr

RELATED ARTICLES