Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: Τι αλλάζει με τα υποθηκοφυλακεία

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει με τα υποθηκοφυλακεία

Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας ενώ ήδη –  σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα του Κτηματολογίου  – το 87% των δικαιωμάτων έχει συλλεχθεί. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του νέου έτους το 80% των μελετών θα έχει περάσει το στάδιο της Ανάρτησης για τον έλεγχο των στοιχείων και στη συνέχεια θα έχουμε την Περαίωση, που σημαίνει αυτόματα και τη  λήξη της κτηματογράφησης με τη δημιουργία των πρώτων εγγραφών και την λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Το τρέχον έτος 2023 είναι χρονιά ορόσημο για το Κτηματολόγιο, διότι είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους -έστω και με καθυστέρηση- χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι τέλος Ιουλίου.

Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να μην χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τι αλλάζει με τα Υποθηκοφυλάκεια

Με τον σχεδιασμό του Κτηματολογίου το σύνολο των πιστοποιητικών θα παρέχονται ηλεκτρονικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα.Μέσα στο επόμενο διάστημα, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών.

Ψηφιοποίηση Αρχείου 390 Υποθηκοφυλακείων

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του Κτηματολογίου που αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών – Υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και την υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος για την τήρηση και ενημέρωση αυτών, στο οποίο μέσω διαδικτυακής πύλης θα έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.).

Μέσα στο 2023 ξεκινά και η διασταύρωση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο με εκείνες που έχουν υποβληθεί στο περιουσιολόγιο του Taxisnet.

Με τη διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα  που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Η διασταύρωση των στοιχείων ακινήτων που έχουν δηλωθεί στις δύο εφαρμογές, είναι πολύ εύκολη με βάση τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

protothema.gr

RELATED ARTICLES