Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚυβερνητική και συντονιστική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση Δυτικής Μακεδονίας-Μεγαλόπολης.

Κυβερνητική και συντονιστική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση Δυτικής Μακεδονίας-Μεγαλόπολης.

Εγκρίθηκε σήμερα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που προβλέπει τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για τη εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Γεράσιμος Θωμάς κι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης. Στις συνεδριάσεις μπορούν να καλούνται κατά περίπτωση οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Έργο της επιτροπής είναι η έγκριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Μετάβασης, ο συντονισμός της διενέργειας της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο, καθώς και ο συντονισμός της αξιοποίησης των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης, εθνικών (Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Πράσινο Ταμείο κλπ), ευρωπαϊκών (Just Transition Fund, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κλπ) ή ιδιωτικών.

Αποφασίστηκε, επίσης, η ανάθεση της εκπόνησης και υλοποίησης του Σχεδίου σε συντονιστική επιτροπή (Steering Committee), στην οποία θα προεδρεύει προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα επιλεγεί από την κυβερνητική αυτή επιτροπή και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις της.

Στη συντονιστική επιτροπή θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αγροτικής Πολιτικής, οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, καθώς και ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Στις συνεδριάσεις της θα μπορούν να καλούνται εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, δημοσίων φορέων και οργανισμών, εκπρόσωποι ΟΤΑ, συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, υπηρεσιακά στελέχη, εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και κάθε άλλο πρόσωπο που κρίνεται ότι μπορεί να συνδράμει κατά περίπτωση στις συνεδριάσεις και το έργο της επιτροπής.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης, «η απεξάρτηση της οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη αποτελεί βασική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής. Ωστόσο, η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 πρέπει να γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων από τις Βρυξέλλες. Για τον λόγο αυτόν, υπό την αιγίδα τής υπό σύσταση επιτροπής, θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2020 ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη των περιοχών αυτών στη μετά το λιγνίτη εποχή. Δεν πρέπει να προχωρήσει μόνο η απολιγνιτοποίηση, αλλά και να υιοθετηθούν όλα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

naftemporiki.gr

RELATED ARTICLES