Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚύπρος: Βύθισαν τις αξίες των ακινήτων - Ποιοι επηρεάζονται

Κύπρος: Βύθισαν τις αξίες των ακινήτων – Ποιοι επηρεάζονται

Ξεκρέμαστοι έμειναν ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά όσοι επένδυσαν το τελευταίο διάστημα, αφού ύστερα από την επανεκτίμηση σε αξίες 1/1/2018 διαπίστωσαν ότι η περιουσία τους δεν φαίνεται να αξίζει όσα άξιζε προηγουμένως, με τις διαφοροποιήσεις να είναι απίστευτες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ακόμη και αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει πρόθεση να εμπορευθεί στο προβλεπτό μέλλον το ακίνητό του, η αξία του θα διαφοροποιηθεί όταν άλλο ακίνητο στην ευρύτερη περιοχή πουληθεί, αφού με βάση τη μειωμένη, πλέον, τιμή πώλησης θα καθοριστεί και η αξία των υπολοίπων περιουσιών των περιοχής.

Πέραν των άλλων παραμέτρων που ίσως επηρεαστούν, ο επί σχεδόν 40 χρόνια εκτιμητής ακινήτων, κ. Αντώνης Λοΐζου, εκτιμά πως θα επηρεαστούν δικαστικές υποθέσεις που αφορούν από διαζύγια μέχρι και εκποιήσεις από τράπεζες, ανταλλαγές κ.λπ. Εκτιμητές ακινήτων με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ» ανέφεραν πως η μείωση των αξιών, σε κάποιες περιπτώσεις βγάζει μάτι. Πάντως, εκτιμητές σημειώνουν ότι η μείωση αφορά μεν και οικιστικά τεμάχια, αλλά κυρίως επηρεάστηκαν εμπορικά ακίνητα.

Κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν:

  • Αγορά έκτασης σε επίκαιρο σημείο στη Λευκωσία που (μαζί με τον ΦΠΑ) κόστισε περίπου €11,5 εκατ. – €12 εκατ. Η αξία μετά την επανεκτίμηση υπολογίστηκε γύρω στα €6 εκατ.
  • Χωράφι πουλήθηκε €1,2 εκατ. και τώρα η αξία του εκτιμάται στις €580.000.
  • Σε χωριό της επαρχίας Λάρνακας, γη έκτασης πεντέμισι σκαλών της οποίας η αξία ήταν €700.000, μετά την επανεκτίμηση μειώθηκε στις €230.000.
  • Οικόπεδο στη Λακατάμια του οποίου η αξία ήταν €200.000, τώρα μειώθηκε στις €165.000.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, κ. Κυριάκος Ταλατίνης, αν και επιφυλάχθηκε να εκφέρει άποψη μετά τη μελέτη των επανεκτιμήσεων, ανέφερε πως, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όντως κάποιες μειώσεις αξιών είναι μεγαλύτερου εύρους από ό,τι θα μπορούσε κάποιος να αναμένει. Αυτά προκύπτουν τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως από δειγματοληπτικές πωλήσεις που ήρθαν εις γνώση μου, είπε ο κ. Ταλατίνης.

Πάντως, κάποιοι εκτιμητές θεωρούν πως ίσως οι νέες αξίες είναι πιο κοντά στις πραγματικές εκτιμώντας ότι, οι τιμές που υπολογίζονταν με βάση τις αξίες 1/1/2013 ήταν κάπως φουσκωμένες αν ληφθεί υπόψιν ότι στηρίχθηκαν και σε δεδομένα του 2011-2012, πριν την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε πτώση των αξιών. Οι ίδιοι δεν απέκλεισαν και λάθη στις εκτιμήσεις.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες, μετά τη δημοσίευση του φορολογικού υπολογισμού, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση εντός περιόδου έξι μηνών. Ο εκτιμητής, κ. Αντώνης Λοΐζου, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, μάλλον δεν θα υποβάλει ένσταση, έστω και εάν διαφωνεί με το αποτέλεσμα της εκτίμησης. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταστήσει την καθορισθείσα «αξία» τελεσίδικη. Σημειώνει δε, πως αυτό δεσμεύει όχι μόνο εκείνους που υπέβαλαν ένσταση, αλλά και παρόμοια παραπλήσια κτήματα που ίσως θα χρησιμοποιηθούν ως συγκριτικά αποδοχής για τους υπόλοιπους.

Εκτιμητής που μίλησε στον «Φ» διερωτήθηκε ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τους αγοραστές διαμερισμάτων που βρίσκονται σε ουρανοξύστες (είτε ολοκληρώθηκαν είτε όχι) όταν κάποιος, ο οποίος συμφώνησε να αγοράσει ένα διαμέρισμα π.χ. στην τιμή του €1 εκατ., διαπιστώσει τώρα πως η αξία που εκτιμάται είναι πολύ πιο κάτω. Είναι πιθανό να θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε, οπόταν ίσως δημιουργηθούν προστριβές μεταξύ των συμβαλλομένων, έστω και αν όταν επήλθε η συμφωνία τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

Ενεπλάκη και ο ιδιωτικός τομέας στις εκτιμήσεις 

Σημειώνεται πως στις εκτιμήσεις των περίπου 2.000.000 ακινήτων ενεπλάκησαν και ιδιώτες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Τμήμα Κτηματολογίου. Όπως παρατήρησαν εκτιμητές στον «Φ», η εκτίμηση που έγινε ήταν «μαζική» υπό την έννοια ότι δεν εκτιμήθηκε κάθε ακίνητο μεμονωμένα και με βάση τις ιδιαιτερότητές του, αλλά τα ακίνητα εκτιμήθηκαν κατά περιοχή, οπόταν δικαιολογείται κάποια απόκλιση από την πραγματική αξία.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που παρέχεται το δικαίωμα υποβολής ένστασης, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν περισσότεροι παράγοντες που αφορούν το κάθε ακίνητο, κάτι το οποίο πιθανώς να διαφοροποιήσει την αξία του προς τα πάνω.

Πάντως, μετά την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, όσοι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν σύντομα το ακίνητό τους, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθούν με το θέμα, εκτός κι αν είναι υποθηκευμένο και εγερθεί θέμα από την τράπεζα με την οποίαν συνεργάζεται ο ιδιοκτήτης. Ακόμη και αν ίσχυε ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας, οι ιδιοκτήτες θα ευνοούνταν από τη μείωση των αξιών, αφού θα πλήρωναν λιγότερο φόρο.

Η νέα γενική εκτίμηση των αξιών των ακινήτων γνωστοποιείται προσεχώς μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου. Η προηγούμενη γενική εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είχε γίνει σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013 και οι τιμές είχαν δημοσιοποιηθεί στις 25 Ιουλίου 2014.

Βάσος Βασιλείου

philenews.com

RELATED ARTICLES