Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜία πρωτοποριακή εσπερίδα από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Μία πρωτοποριακή εσπερίδα από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Μία ιδιαίτερα πρωτοποριακή εσπερίδα διοργάνωσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας την Παρασκευή 31/3/2017 στο Αγρίνιο, στα πλαίσια της ενημέρωσης των μελών του αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας με τίτλο «Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αειφορία στο Δομημένο Περιβάλλον. Τάσεις – Προτάσεις – Προοπτικές».

Στο πρώτο μέρος της εσπερίδας αναλύθηκε διεξοδικά από την κα Alice Κοροβέση, εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (INZEB), το φαινόμενο της Ενεργειακής Φτώχειας στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν προτάσεις κοινωνικής καινοτομίας άμβλυνσής του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά στο ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει ο ενεργειακός σύμβουλος, όπως επίσης και στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ενεργειακής Πιστοποίησης Κτιρίων, καθώς πρόκειται για καινοφανείς όρους, με επαγγελματική προέκταση για τους μηχανικούς.

 

Στη συνέχεια η εσπερίδα …«μεταφέρθηκε» στο Βέλγιο, καθώς υπήρξε σύνδεση μέσω διαδικτύου με τον κ. Φίλιππο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Απόδοσης Κτιρίων (ΒΡΙΕ), παρουσίασε από τις Βρυξέλλες το άκρως καινοτόμο «Διαβατήριο Ανακαίνισης Κτιρίου», που αναμένεται να μεταβάλλει ριζικά τα δεδομένα στον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης της ενεργειακής (και όχι μόνο) αναβάθμισης των κτιρίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν, ο κ. Θεόδωρος Τζογάνης, Μηχανολόγος Μηχανικός (Υπ. Δρ. Παν. Πατρών) παρουσίασε την Ενεργειακή αξιολόγηση του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα, αναλύοντας με επιστημονική τεκμηρίωση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα δεδομένα του Ν. Αιτωλοακαρνανίας και επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας είναι ενεργειακά σπάταλα.

To δεύτερο μέρος της Εσπερίδας ξεκίνησε με την Εισαγωγή στα διεθνή συστήματα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης ακινήτων, που παρουσιάστηκε (μέσω βίντεο) από τον κ. Χαράλαμπο Γιαννικόπουλο, Δ/ντα Σύμβουλο της DCaebon. Ο κ. Γιαννικόπουλος έφερε πολλά παραδείγματα κτιρίων, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Ελλάδα μέσω των οποίων αναλύθηκε η μεθοδολογία της νέας τάσης ανάπτυξης ακινήτων με τη χρήση συστημάτων όπως το LEED και το BREAM.

Τέλος, ο κ. Σοφοκλής Μακρίδης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) παρουσίασε την Κατασκευή Αυτόνομου Υβριδικού Συστήματος Ενσωμάτωσης ΑΠΕ-Η2 για τη Λειτουργία Αειφόρου Κτηρίου Αναψυχής – Η2ΛΕΚΤΡΑ, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων για τους τρόπους της ευρύτερης ενεργειακής εκμετάλλευσης του Η2.

Την Εσπερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Λίνος Μπλέτσας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και του συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως τους πολυάριθμους φοιτητές του τοπικού Πανεπιστημίου, που προσέδωσαν μια ιδιαίτερα νεανική νότα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοποριακή εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου κύκλου προγραμματισμένων νεωτεριστικών δράσεων του Περιφερειακού Τμήματος.

RELATED ARTICLES