Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΜείωση του λογαριασμού ρεύματος υπόσχεται η εγκατάσταση των Έξυπνων Δικτύων

Μείωση του λογαριασμού ρεύματος υπόσχεται η εγκατάσταση των Έξυπνων Δικτύων

snΜε αιχμή συζήτησης την εγκατάσταση έξυπνων δικτύων ενέργεια σε νησιά του Αιγαίου αλλά και το αποτύπωμά τους στον ευρωπαϊκό κλάδο ενέργειας, ξεκίνησε το διήμερο διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης» το οποίο διοργανώνεται από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου).

Καθώς η εγκατάσταση της υποδομής έξυπνων δικτύων (έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ELENA της Ε.Ε) που αφορά 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Κύθνος, Μήλος και Σαντορίνη) βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτενής αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο και συνιδρυτή της ECCO International, Άλεξ Παπαλεξόπουλο για την επιτυχία του συστήματος στην Αμερική.

Τι είναι τα «έξυπνα δίκτυα»

Το έξυπνο δίκτυο αποτελείται από ένα αμφίδρομο ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο βελτιώνει την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης με τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ και τη χρήση διάφορων εφαρμογών και υλικού όπως, έξυπνοι μετρητές, αισθητήρες σπιτιών, αναβάθμιση σταθμών κλπ. Το λογισμικό του κυρίως θα έχει ως σκοπό να ελέγχει και να διαχειρίζεται τα δεδομένα που θα έρχονται από τους καταναλωτές.

Το σχέδιο «Έξυπνα Δίκτυα» αρχικά περιλαμβάνει την αντικατάσταση των συμβατικών ρολογιών της ΔΕΗ με 100.000 έξυπνους μετρητές από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), την ανάπτυξη Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας και την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι έξυπνοι μετρητές θα αντικαταστήσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ ώστε με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης του σπιτιού του μέσω smartphone, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ) μη διασυνδεδεμένων νήσων θα έχει τον έλεγχο του συστήματος και του συνόλου της παραγωγής.

«Διπλάσια τα οφέλη από το κόστος»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο η Ε.Ε μέχρι σήμερα δεν έχει επενδύσει σοβαρά στα έξυπνα δίκτυα, των οποίων η εγκατάσταση σύμφωνα με τον ίδιο κοστίζει από 500 έως 1.300 ευρώ ανά καταναλωτή, ανάλογα με τον εξοπλισμό. Το κόστος αυτό μεταφράζετε σε επένδυση ύψους 290 δις ευρώ για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, ενώ τα οφέλη από αυτά τα συστήματα υπολογίζονται σε 50 δις ετησίως, ή αλλιώς διπλάσια του κόστους. Σημειώνεται επίσης πως με την οδηγία της Ε.Ε αλλά και τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές στο 80% των τελικών χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που φέρνει πιέσεις για άμεσες επενδύσεις.

Πηγή: agronews.gr

RELATED ARTICLES