Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜείωση 89% της υποβολής περιβαλλοντικών μελετών

Μείωση 89% της υποβολής περιβαλλοντικών μελετών

_ypekaΕυεργετικά είναι, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα αποτελέσματα από τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μελέτης για κάποιες κατηγορίες έργων, η αδειοδότηση δραστηριοτήτων μόνο με την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τον ενδιαφερόμενο και η σημαντική παράταση όλων των ισχυόντων περιβαλλοντικών όρων οδήγησαν στη μείωση κατά 89% των μελετών που υποβάλλονται.
Ο ΣΕΒ εκτίμησε ότι το όφελος για το Δημόσιο και την ιδιωτική οικονομία αυτά τα δύο έτη ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ.
Ο κορμός της νέας νομοθεσίας θεσπίστηκε το 2011 (ν.4014). Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, από το 2011 έως το 2013 οι υποβαλλόμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων μειώθηκαν σε 1.500 ετησίως, από 21.000 προ τριετίας (προφανώς συνετέλεσε και η οικονομική κρίση).
Επίσης δεκάδες χιλιάδες έργα και δραστηριότητες απαλλάχθηκαν από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ισχύουν για κάποιες κατηγορίες δραστηριοτήτων) οι επιχειρηματίες αδειοδοτούνται πλέον με ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης, ότι θα τηρήσουν τη νομοθεσία χωρίς άλλους ελέγχους.
«Δημιουργήσαμε το πιο σύγχρονο αδειοδοτικό καθεστώς στην Ε.Ε.», υποστήριξε ο κ. Μανιάτης. «Συμβολικά για εμάς σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, ενσωματώνοντας τεράστια υπεραξία για την κοινωνία και την οικονομία».
Επίσης ο υπουργός επανέλαβε χθες ότι από τις αρχές του νέου έτους θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες των έργων, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερομένους. Σήμερα στη Διαύγεια αναρτώνται μόνο οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, χωρίς τις μελέτες και τους χάρτες που τις συνοδεύουν, με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος να μην μπορεί να αποκομίσει εικόνα για το σχεδιαζόμενο έργο. Παράλληλα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να παρέχει διαρκή ενημέρωση στον επενδυτή και τον μελετητή για την πορεία της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενός έργου, πληροφορία, ωστόσο, που δεν θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
RELATED ARTICLES