Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜεγάλη άνοδος στις βάσεις των Πολυτεχνικών Σχολών της Περιφέρειας

Μεγάλη άνοδος στις βάσεις των Πολυτεχνικών Σχολών της Περιφέρειας

graduationΕντυπωσιακή άνοδος στα 3/5 των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και ειδικά στα τμήματα της Περιφέρειας περιζήτητων σχολών (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές) καταγράφεται από τα στοιχεία των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη, από το υπουργείο Παιδείας. Εφέτος, μάλιστα, είχαμε διπλασιασμό των αριστούχων σε σχέση με πέρυσι.

Είναι σαφές ότι η ανοδική αυτή πορεία των βάσεων στην επαρχία είναι αποτέλεσμα του θεσμού των μετεγγραφών και της δυνατότητας που δίνεται σε πολυπληθείς κατηγορίες υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες, οικονομικά κριτήρια) να σπουδάσουν στα αστικά κέντρα της χώρας. 

Έτσι, όποιος ανήκει σε κατηγορία που δικαιούται μετεγγραφής εφέτος, συμπλήρωσε στο μηχανογραφικό του το περιφερειακό τμήμα της σχολής που τον ενδιέφερε (με χαμηλότερη βάση από εκείνη των αστικών κέντρων) και στη συνέχεια θα ζητήσει να έρθει στο αντίστοιχο τμήμα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας ή άλλων μεγάλων πόλεων.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της εικόνας που καθορίζει τα εφετινά αποτελέσματα για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, είναι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο ενώ στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας παρουσίασε άνοδο της τάξης των 700 μορίων, στο αντίστοιχο τμήμα της Κοζάνης η άνοδος της βάσης ήταν 1.963 μόρια!

Πάντως, 1164 θέσεις έμειναν εφέτος κενές (591 στην κατηγορία των εφετινών τελειόφοιτων Λυκείου 90%, 42 με το 10% που κάνει χρήση της βαθμολογίας του έτους 2013, 432 με το 10% για το έτος 2012, και 99 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2013 είχαν μείνει 836 κενές θέσεις. 

Τα στοιχεία παρουσίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ.Αθανάσιος Κυριαζής που είχε και την ευθύνη των πανελλαδικών εξετάσεων σε περίοδο δύσκολη και με δυο εκλογικές διαδικασίες μέσα στον Μάιο. Όπως είπε, ωστόσο, παρά την πίεση του χρόνου, τα αποτελέσματα και εφέτος εκδόθηκαν εγκαίρως. Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη τους επιτυχόντες και τους γονείς τους. «Σε  όσους δεν τα κατάφεραν πρέπει όλοι να θυμίζουμε  (γονείς, συγγενείς  και φίλοι) πως υπάρχει και επόμενη φορά, αλλά και άλλες ευκαιρίες» πρόσθεσε. Δήλωσε έκανε και ο υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για την λειτουργία των σχολείων κ.Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος ο οποίος και συνεχάρη τους επιτυχόντες αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους και για εκείνους που δεν κατόρθωσαν να μπουν σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει πικρία και λύπη, καθώς η ζωή δίνει πάντα ευκαιρίες. Με προσπάθεια, πείσμα και θέληση θα έχουν την ευκαιρία για να πραγματώσουν τις προσδοκίες τους».

Οι αριθμοί των πανελλαδικών


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε  99.958 από 104.998 που ήταν πέρυσι. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 υποψηφίους που είχαν εισαχθεί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέρυσι. Στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα  ΤΕΙ  23.797 άτομα και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ) 1.913 άτομα. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05% (στην βασική κατηγορία των τελειόφοιτων του Λυκείου και στο 79% στο σύνολο των υποψηφίων).

Έτσι, καταγράφεται μια προοδευτική αύξηση των βάσεων σε Σχολές της περιφέρειας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Νομική Θράκης όπου έχουμε αύξηση 2,2% ή 389 μόρια, τους Μηχανολόγους – Μηχανικούς Θεσσαλονίκης με αύξηση 0,5% ή 960 μόρια και τους Μηχανολόγους – Μηχανικούς Θεσσαλίας  με 7,3% ή 1.205 μόρια, στην Ιατρική Λάρισας με 3,2% ή 583 μόρια και την Ιατρική Ιωαννίνων με 3,34% ή 620 μόρια.

Οι Ιατρικές σχολές της χώρας επανήλθαν στο «ύψος τους» μετά την περυσινή πτώση τους ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια (19.233 στην Αθήνα και άνοδος 1,7% σε σχέση με πέρυσι και 19.122 στην Θεσσαλονίκη και άνοδος 2,4%). Στην Πάτρα το αντίστοιχο τμήμα είχε άνοδο 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%. 

Στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ η βάση αυξήθηκε κατά 601 μόρια σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 19.072 μόρια. Οι Πολυτεχνικές σχολές γενικά κατέγραψαν μεγάλη άνοδο (με εξαίρεση τα τμήματα αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας που περιλαμβάνουν εξέταση σε ειδικό μάθημα). Η άνοδος αυτή στην επαρχία έφτασε και τα 2.000 μόρια. 

Στις Νομικές καταγράφεται άνοδος βάσεων από 200 έως 400 μόρια. Στη Νομική Αθηνών η αύξηση είναι 0,8% ή 143 μόρια, στη Νομική Θεσσαλονίκης 1,2% ή 215 μόρια.

Στις θεωρητικές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές σπουδές) η άνοδος μετατοπίστηκε κυρίως στις Νομικές σχολές και τις Ψυχολογίες, παρά στις φιλολογίες και τα παιδαγωγικά τμήματα που παρουσίασαν σταθερότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις οριακές πτώσεις.

«Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψιν» δηλώνει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών δεδομένων κ. Γ. Χατζητέγας «είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το δικαίωμα μετεγγραφής» συνεχίζει. 

Μπήκαν το 2014, θα σπουδάζουν το 2016!


Μεγάλη ήταν και εφέτος η ζήτηση στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές  όπου η συνεχής μείωση εισακτέων των τελευταίων ετών (πέρυσι ήταν 500 και εφέτος 250) οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο βάσεων που στην περίπτωση της Σχολής Αστυφυλάκων έφτασε τα 1.734 μόρια. 

Ωστόσο, η σχολή αυτή θα εκπαιδεύσει τους εισακτέους που μπήκαν εφέτος στα τμήματα της το 2016! Σύμφωνα με τους τελευταίους νόμους που είχαν ψηφισθεί οι εισακτέοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας. 

Άνοδος 5.000 μορίων και 1 εισακτέος!

Μέσα στα παράδοξα της εφετινής χρονιάς, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τμήματος Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Ζακύνθου που φαινομενικά παρουσίασε άνοδο 5.683 μορίων (!) ενώ στην πραγματικότητα η εικόνα αυτή παρουσιάζεται επειδή στο τμήμα μπήκε μόνο ένας εισακτέος και καλύφθηκε μόνο η μια από τις 69 θέσεις εισακτέων που είχαν δοθεί στο τμήμα…


Πρωτοετείς με βαθμούς «κάτω από τη βάση» και πτώσεις

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σε 69  τμήμα Πανεπιστημίων, αλλά κυρίως περιφερειακών ΤΕΙ μπήκαν εφέτος εισακτέοι με βαθμούς κάτω από την βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας της Μυτιλήνης στο οποίο η βάση τοποθετήθηκε λίγο επάνω από τα 7.000 μόρια (δηλαδή τον βαθμό 7).

Πτώση βάσεων είχαμε σε περιφερειακές σχολές Αρχιτεκτονικής, Μουσικών Σπουδών (όπου στην Αθήνα η πτώση των βάσεων ξεπέρασε το 60%), τουριστικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων και σε ορισμένα τμήματα ξένων φιλολογιών. Πάντως εδώ, το κριτήριο της πτώσης ήταν κυρίως τα ειδικά μαθήματα.


Εγγραφές πρωτοετών


Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. 

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Τέλος, ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από τη Δευτέρα 15 μέχρι και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.
 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών: 

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και  
β) αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους. 

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Οι πίνακες του υπουργείου Παιδείας


90% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ(Β) ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2014

90% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (Β) – ΕΣΠΕΡΙΝΑ 2014

10% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (Β) – ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2014

ΕΠΑΛΑ(Α) – ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2014

ΕΠΑΛΑ (Α) – ΕΣΠΕΡΙΝΑ 2014


ΕΠΑΛ 10% – 2014

Συγκριτικό βάσεων 90% 2014-2013

Συγκριτικό βάσεων ΕΠΑΛ 2014-2013

Πηγή: tovima.gr

 

RELATED ARTICLES