Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜελέτες ύψους 150.000 ευρώ για το γεφύρι της Πλάκας

Μελέτες ύψους 150.000 ευρώ για το γεφύρι της Πλάκας

Συνολικά 150.000 ευρώ θα κοστίσει η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών που αφορούν την αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας και το κόστος τους θα αναλάβει οριστικά και αμετάκλητα ο επιχειρηματίας Νίκος Λούλης, Πρόεδρος Δ.Σ. της εταιρίας «Μύλοι Λούλη».

Ο κ. Λούλης επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή  του  για  οικονομική συνδρομή απαντώντας θετικά σε σχετική επιστολή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, με την οποία του ζητούσε να αναλάβει το κόστος των μελετών που απαιτούνται για την αναστήλωση της γέφυρας, σύμφωνα με τις προμελέτες και τις υποδείξεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία αποκατάστασης του μνημείου. Τώρα είναι η σειρά του Υπουργείου Πολιτισμού να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις για να προχωρήσει το έργο.

Η απάντηση Ν. Λούλη

Σε απάντησή του προς τον Αλέκο Καχριμάνη, ο επιχειρηματίας Νίκος Λούλης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ήπειρο, αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια της από 18-11-2016 επιστολής σας, ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε τα έξοδα μελετών για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, όπως αναφέρατε στην επιστολή σας, ύψους 150.000 ευρώ. {…}. Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που κάνετε για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να καμαρώσουμε το γεφύρι πάλι να υψώνετε πάνω από τον Άραχθο».

Ο Αλέκος Καχριμάνης

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Λούλη για τη χρηματοδότηση των μελετών, ενώ σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως σε ο, τι αφορά την Περιφέρεια, το Ε.Μ.Π.,  το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων έχουν προχωρήσει οι δράσεις που έχουν αναληφθεί και πλέον αναμένονται πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης  ώστε το ερχόμενο  το καλοκαίρι, να υλοποιηθεί το  δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού.

Οι μελέτες

Πάντως, η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του πέτρινου γεφυριού της Πλάκας θα πάρει χρόνο και σίγουρα δε θα γίνει φέτος, όπως συμπεραίνει κανείς από το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση των σχετικών μελετών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου. Σύμφωνα μ’ αυτό, η Αρχιτεκτονική και Στατική Προμελέτη θα εκπονηθούν ως τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ η Πλήρης Αρχιτεκτονική και Στατική Μελέτη έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2017 και συνολικό προϋπολογισμό 110.000 ευρώ.

Παράλληλα, ως τον ερχόμενο Αύγουστο θα πρέπει να είναι έτοιμες η Μελέτη Διαμόρφωσης της κοίτης και η Μελέτη ικριώματος και εργοταξίου, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων είναι 40.000 ευρώ. Άρα, εργασίες πρέπει να αναμένονται από την άνοιξη του 2018.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos.gr

RELATED ARTICLES