Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜε τροπολογία διευκολύνεται η μεταφορά αποβλήτων δια θαλάσσης

Με τροπολογία διευκολύνεται η μεταφορά αποβλήτων δια θαλάσσης

skoupidiaΤρεις εβδομάδες μετά την επιβολή προστίμου εκατομμυρίων ευρώ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών επιχειρούν να επιλύσουν συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών με μια τροπολογία που κατέθεσαν τη Δευτέρα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διευκολύνεται η μεταφορά δια θαλάσσης των αποβλήτων και κυρίως των αστικών -κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης-, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειτουργίας ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στα νησιά. Η μεταφορά θα μπορεί να γίνεται με φορτηγά πλοία, φορτηγά-οχηματαγωγά και με ειδικά δρομολόγια επιβατηγών – οχηματαγωγών άνευ επιβατών.

Η δαπάνη της θαλάσσιας μεταφοράς θα βαρύνει τους αντίστοιχους φορείς αποστολής των αποβλήτων. Ωστόσο θα επιτρέπονται… αποκλίσεις με την επιχορήγηση θαλάσσιων γραμμών μεταφοράς σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι λιγότερο ευνοημένες νησιωτικές περιοχές.

Επίσης, προκειμένου να κλείσουν οι ενεργές παράνομες χωματερές, οι νέες ρυθμίσεις προτείνουν για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει εν λειτουργία Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ούτε χώρος αποθήκευσης, να καθορίζεται από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων, το πολύ για μία τριετία, κατά παρέκκλιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Σήμερα για αυτό απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ, σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με την απροθυμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμορφωθεί σε αποφάσεις του ΔΕΕ, προτείνει το εξής: Σε τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων οι γενικοί γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να εκδίδουν, σε συνεργασία με τους δήμους, το οριστικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΕ. Αν οι δήμοι δεν μπορούν, ο γενικός γραμματέας θα μπορεί να αναθέτει την υλοποίηση του έργου σε άλλο κατάλληλο φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου το ευρωδικαστήριο επέβαλε στη χώρα μας πρόστιμο, κατ’ αποκοπή, 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική της συμμόρφωση, για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων.

Μάχη Τράτσα

 

Πηγή: tovima.gr

RELATED ARTICLES