Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΜηδενική ανοχή σε αυθαίρετα κτίσματα.

Μηδενική ανοχή σε αυθαίρετα κτίσματα.

Την επανέναρξη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που έχουν κριθεί τελεσιδίκως κατεδαφιστέα, ζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα δίνει προθεσμία στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (που είναι υπεύθυνες για κατεδαφίσεις σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες) έως το τέλος του μήνα, προκειμένου καταθέσουν ένα σχέδιο για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων στις περιοχές ευθύνης τους.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τους επτά συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να δείξουν «μηδενική ανοχή», σημειώνοντας ότι πρόκειται για εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε τη διάθεση 6,28 εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις τελεσίδικων αυθαιρέτων. Το υψηλότερο ποσό (1,6 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της  Αττικής, που έχει καταθέσει πλάνο κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ρέματα της Μάνδρας, στο ρέμα Πικροδάφνης (στα όρια των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου καθώς και σε δάση-δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δυτική και Ανατολική Αττική). Να σημειωθεί ότι η Αποκεντρωμένη Αττικής έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, παρά τους πολύ περιορισμένους πόρους της.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσό θα διατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης (1,1 εκατ. ευρώ) όπου στο παρελθόν προσπάθειες κατεδάφισης αυθαιρέτων (ιδίως σε αιγιαλούς) έχουν σταματήσει πολλές φορές λόγω παρεμβάσεων πολιτικών προσώπων. Επίσης 985.000 ευρώ θα διατεθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου (την πιο ενεργή πανελλαδικά στις κατεδαφίσεις την τελευταία δεκαετία). Επίσης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα διατεθούν 935.000 ευρώ για την εκτέλεση κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό- παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσφατα επαναπροκήρυξε διεθνή διαγωνισμό, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στην Αττική. Να σημειωθεί ότι οι κατεδαφίσεις σε δασικές εκτάσεις θα γίνουν ανεξάρτητα με το αν τα κτίρια εκ των υστέρων συμπεριελήφθησαν σε «οικιστικές πυκνώσεις», καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES