Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜηχανικοί & Επιχειρηματικότητα: “Ακατάλληλο το περιβάλλον” λέει το 61% σε έρευνα του...

Μηχανικοί & Επιχειρηματικότητα: “Ακατάλληλο το περιβάλλον” λέει το 61% σε έρευνα του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Σε συνέχεια της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας «Νέοι Μηχανικοί & Επιχειρηματικότητα 2021», δημοσιεύεται ανάλυση των αποτελεσμάτων νέας έρευνας με τίτλο «Μηχανικοί & Επιχειρηματικότητα».

Στόχος αυτής της έρευνας ήταν η διερεύνηση της στάσης των ήδη Μηχανικών μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ καθώς και η καταγραφή των απόψεων τους απέναντι στην έννοια της επιχειρηματικότητας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επιχειρείν γενικότερα. Η έρευνα εστιάστηκε στην τοποθέτηση των μηχανικών σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαιτούμενων δεξιοτήτων, προσδοκιών και προτάσεων για την εξέλιξη τους, εκπαίδευσης αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις κατάρτισης.

Η έρευνα διεξήχθη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2021 και κατηγοριοποιήθηκε σε δύο ομάδες :

α) Η πρώτη ομάδα αφορούσε στους μισθωτούς μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

β) Η δεύτερη ομάδα αφορούσε στους Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ που δραστηριοποιούνται ως επαγγελματίες-επιχειρηματίες υπό οποιαδήποτε έννοια (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες τεχνικών εταιρειών/γραφείων, επιχειρήσεων βιοτεχνίας, κ.λ.π.) και οι οποίοι ασκούν δραστηριότητα με οικονομικά οφέλη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμπίπτουν απόλυτα με τα αποτελέσματα της έρευνας των νέων μηχανικών, σε αντίστοιχα ερωτήματα. Σε γενικές γραμμές καταδεικνύουν την αναγκαιότητα απόκτησης επιχειρηματικών δεξιοτήτων, για την εξέλιξη του μηχανικού, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής δράσης και συνεπώς στην ανάγκη υλοποίηση σχετικών ενεργειών μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων και ανάδειξης καλών πρακτικών.

Από τα ευρήματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το 61,10% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από τους Μηχανικούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 97,70% εκτιμά ότι η ανάδειξη καλών πρακτικών επιχειρηματικότητας από Μηχανικούς του Επιμελητηρίου, θα συμβάλει στην ενίσχυση του επιχειρείν για τους νέους Μηχανικούς.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας ΕΔΩ

RELATED ARTICLES