Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜηχανικοί οδηγούνται στην ανεργία

Μηχανικοί οδηγούνται στην ανεργία

engineersΥπολογίζεται ότι το 35% του κλάδου δεν κατέβαλε πέρσι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο κλάδος των μηχανικών λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία ευθύνεται για τη σταδιακή πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, που έχει περιοριστεί πλέον στο 10%, οδηγώντας σταδιακά πολλούς επαγγελματίες του κλάδου στην ανεργία. Ολα τα παραπάνω καταγράφονται ως παρελκόμενα της κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς μηχανικούς στην ανεργία ή την υποαπασχόληση αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το 35% των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου, να μην είναι πλέον σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των μελών του ΤΕΕ που έχουν εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά εκτιμάται ότι προστίθενται ολοένα και περισσότεροι μηχανικοί στις τάξεις των ανέργων, λόγω του δραματικού περιορισμού του αντικειμένου εργασίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, υπογραμμίζει ότι «ουσιαστικά από το 2009 άρχισε η πτωτική πορεία της οικοδομής, ενώ οι εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, περιλαμβάνουν κυρίως ανακαινίσεις και ανακατασκευές. Επίσης, προσθέτει η ίδια, υπάρχει μια ακόμη δραστηριότητα, το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το οποίο δεν συγκεντρώνει το αναμενόμενο ενδιαφέρον των συμπολιτών, λόγω της δυστοκίας των Τραπεζών να εκταμιεύσουν άμεσα χρήματα και να δώσουν άμεσα εγκρίσεις».

Στον κλάδο των μηχανικών επικρατεί εντονότατος προβληματισμός, λόγω των προαναφερθέντων, ενώ την ίδια στιγμή ακολουθούν ανοδική τάση οι δείκτες της ανεργίας. Υπάρχουν πλέον μηχανικοί οι οποίοι αναγκάζονται να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία και εγγράφονται, στη συνέχεια, στον ΟΑΕΔ.

Εξίσου ανησυχητικό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι αρκετοί μηχανικοί αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, γεγονός που μαρτυρά τις πολύ σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί επαγγελματίες του κλάδου.

Παλαιότερα, σημειωτέον, δεν προβλέπονταν η εγγραφή μηχανικών στον ΟΑΕΔ, η οποία πλέον είναι εφικτή, διότι προηγήθηκε σχετική ρύθμιση.

«Ο αριθμός των ανέργων μηχανικών αυξάνεται διαρκώς κάτω από τις παρούσες συνθήκες, και γνωρίζω πολλούς συναδέλφους μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι είτε έρχονται για να καταθέσουν χαρτιά διαγραφής, είτε μας πληροφορούν ότι έχουν κλείσει τα φορολογικά του βιβλία και έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Το σημείο που εντείνει, ωστόσο, τον προβληματισμό των μηχανικών και δη των ανέργων, είναι το γεγονός ότι καλούνται να καταβάλουν τις εισφορές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο, παρά το γεγονός ότι είναι άνεργοι. Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας που κατέθεσε εγγράφως το ΤΕΕ Μαγνησίας στους αρμόδιους, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο κλάδο αντίστοιχο φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή το ΤΕΕ Μαγνησίας καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας των μηχανικών, αναρτώντας, τον προηγούμενο μήνα, voucher, ειδική καρτέλα μοριοδότησης, προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα, άνεργοι μηχανικοί. Στο μεταξύ, με δήλωσή της, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνει ότι «η βαθιά ύφεση που αυτή τη στιγμή πλήττει τη χώρα, έχει πλήξει τους μηχανικούς όλων ανεξαιρέτως των ειδικοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Ο κλάδος των μηχανικών αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια την ανεργία και την υποαπασχόληση, που αυξάνονται διαρκώς».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

Πηγή: taxydromos.gr

RELATED ARTICLES