Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜηχανικοί στην Πράξη – Η ιδιωτική πρωτοβουλία «χτυπά» τη νεανική ανεργία.

Μηχανικοί στην Πράξη – Η ιδιωτική πρωτοβουλία «χτυπά» τη νεανική ανεργία.

Νέος, άνεργος, ψάχνει… Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν νέοι και νέες σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο διαρκείας, με ποσοστά που εκτινάχθηκαν την περίοδο της κρίσης. Κι επειδή η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στο νεαρό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, απαιτείται να επενδύσουμε άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό μας, για να μη δημιουργήσουμε νέους ανέργους στην Ελλάδα ούτε να τους ωθήσουμε σε αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό. Διότι στα χρόνια της κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες μετανάστευσαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, δημιουργώντας το brain drain, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αναλάβει δράση και να επενδύσει στο νεανικό ανθρώπινο δυναμικό. Να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν καθοριστική εργασιακή εμπειρία, αλλά και να αξιοποιήσει προς όφελός του την αλληλεπίδραση με τη νέα γενιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Μηχανικοί στην Πράξη» της MYTILINEOS, που έχει στόχο να προσφέρει σε νέους και νέες μηχανικούς τη δυνατότητα 12μηνης έμμισθης απασχόλησης σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να στηρίξει, να αναδείξει και να ενισχύσει την ένταξη ταλαντούχων νέων Μηχανικών στην αγορά εργασίας, και έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις επιτυχημένους κύκλους. Στο μεταξύ, ο επόμενος κύκλος του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους νέους και νέες μηχανικούς που φιλοδοξούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, να αναπτύξουν δεξιότητες και να εξελιχθούν στη MYTILINEOS.

Προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι νέοι μηχανικοί στο πρόγραμμα είναι να είναι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας ή του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος, Χημικός, Μεταλλειολόγος/Μεταλλουργός ή Πολιτικός Μηχανικός, και να πληρούν τα εξής κριτήρια:

■ Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών / MBA (επιθυμητά)

■ Άριστη γνώση τόσο της Ελληνικής όσο και της Αγγλικής Γλώσσας ■ Άριστες δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (Windows, MS Office)

■ Εργασιακή εμπειρία μικρότερη των 3 ετών

■ Δυνατότητα μετεγκατάστασης σε περιοχές της Ελλάδας, όπου δραστηριοποιείται η MYTILINEOS

■ Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις, για τους άνδρες υποψηφίους.

Στα τρία προηγούμενα προγράμματα, νέοι και νέες μηχανικοί, με ελάχιστη ή και καθόλου εμπειρία, είχαν την ευκαιρία να εργαστούν για έναν χρόνο στον Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Το πρόγραμμα εξελίσσεται και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της MYTILINEOS (Μεταλλουργία, Ενέργεια, Κατασκευές ή τις κεντρικές λειτουργίες και υπηρεσίες της), γεγονός που αναδεικνύει τη MYTILINEOS κυριολεκτικά σε Σχολείο Μηχανικών.

Βασικός στόχος είναι να μπορέσουν οι μηχανικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αποκτήσουν προϋπηρεσία και τεχνογνωσία, ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με αισιοδοξία. Με βάση τα στοιχεία από τα τρία προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί, το σύνολο των συμμετεχόντων βρήκε εργασία σε λιγότερο από τρεις μήνες, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους προσέφερε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ από το τελευταίο πρόγραμμα το 75% των συμμετεχόντων εργάζονται σήμερα στον τομέα Μεταλλουργίας της MYTILNEOS.

Το πρόγραμμα «Μηχανικοί στην Πράξη» είναι μία από τις πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της MYTILINEOS. Υλοποιείται τόσο στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας ως υποστηρικτής του προγράμματος GEFYRA (Greek Enterprises For Youth Reinforcement Acceleration), που συνδυάζει σε μια ενιαία πρωτοβουλία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μαθητεία EU Talent και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία European Pact4Youth (www.csrhellas.net/ initiative/init-gefyra/), με βασικούς πυλώνες την επαγγελματική εμπειρία/κατάρτιση, την πρακτική άσκηση και την απόκτηση δεξιοτήτων, όσο και της συμβολής της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, με ορίζοντα το 2030, για Ποιοτική Εκπαίδευση, Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική ανάπτυξη.

Η MYTILINEOS, θέλοντας να αποτυπώσει με επιστημονικό τρόπο το σύνολο των πλεονεκτημάτων που έχουν τέτοιες δράσεις για την ουσιαστική στήριξη της νέας γενιάς, προχώρησε στην ανάλυση της Κοινωνικής Αξίας του προγράμματος με την εφαρμογή της διεθνούς μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI). Το αποτέλεσμα της ανάλυσης ήταν εξαιρετικά θετικό, αφού έδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο πρόγραμμα «Μηχανικοί στην Πράξη» παρήχθησαν 4,24 ευρώ Κοινωνικής Αξίας. Με τον όρο «Κοινωνική Αξία» προσδιορίζεται η μετατροπή, σε οικονομικούς όρους, των αλλαγών που επέφερε το πρόγραμμα στη ζωή των Νέων Μηχανικών που συμμετείχαν σε αυτό. Για τους νέους Μηχανικούς που συμμετείχαν στους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος οι σημαντικότερες αλλαγές, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, ήταν:
■ η εύρεση εργασίας μετά το πέρας του προγράμματος,

■ η βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων,

■ η ενίσχυση του ατομικού τους εισοδήματος,

■ η απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο αντικείμενό τους, ■ η απόκτηση γνώσης σχετικά με τη λειτουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος,

■ η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα της MYTILINEOS: https://engineersinaction. mytilineos.gr

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES