Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΜια λάμψη φωτός αλλάζει σελίδα στην ανακύκλωση των πλαστικών

Μια λάμψη φωτός αλλάζει σελίδα στην ανακύκλωση των πλαστικών

plastikes-sakoules-114575Τα πλαστικά βρίσκονται παντού (δυστυχώς ακόμα και στους ωκεανούς της Γης) και για κάθε διαφορετική εφαρμογή χρησιμοποιείται και ένα διαφορετικό είδος πολυμερούς.

Τα περισσότερα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά πρώτα πρέπει να ταξινομηθούν ανά είδος, μια διαδικασία που γίνεται με το χέρι στις μονάδες ανακύκλωσης και ως εκ τούτου είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές στο γερμανικό πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians Universitat του Μονάχου στοχεύει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας ταξινόμησης των πλαστικών.

Η τεχνική εκμεταλλεύεται από την ιδιότητα των πολυμερών υλικών να εκπέμπουν φως όταν φωτοδιεγείρονται. Τα πλαστικά εκπέμπουν φθορίζον φως όταν υπόκεινται σε βραχείες λάμψεις φωτός και η εκπομπή αυτή εξασθενεί με διακριτό τρόπο για κάθε διαφορετικό πολυμερές. Έτσι, οι χρόνοι φθορισμού μπορούν να λειτουργήσουν ως μοναδικό αποτύπωμα.

Συγκεκριμένα, όταν εισέρχονται στο σύστημα, τα πλαστικά αντικείμενα υπόκεινται σε λάμψεις φωτός με τρόπο ώστε να λάμψουν διά του φθορισμού. Φωτοηλεκτρικοί αισθητήρες μετρούν τη διάρκεια ζωής του φθορισμού, του χρόνο δηλαδή που απαιτείται ώστε η λάμψη να εξασθενίσει.

“Με αυτή τη μέθοδο, η πιθανότητα λάθους στις μετρήσεις ουσιαστικά εκμηδενίζεται. Για κάθε συγκεκριμένο υλικό, λαμβάνουμε πάντα την ίδια περίοδο ημιζωίας του φθορισμού, ακριβώς όπως συμβαίνει με την εξασθένιση των ραδιενεργών υλικών” εξηγεί ο καθηγητής Χάινζ Λάνγκχαλς.

Στις δοκιμές, η εφαρμογή της τεχνολογίας επέτρεψε την ταξινόμηση 1,5 τόνου πλαστικού ανά ώρα, επίδοση που καλύπτει τις προϋποθέσεις χρήσης σε βιομηχανική κλίμακα.

Η διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω δεν επιταχύνει μόνο τη διαδικασία της ανακύκλωσης, αλλά και επιτρέπει την κατασκευή περισσότερων προϊόντων υψηλής ποιότητας από ανακυκλωμένα πλαστικά.

Πολλά πλαστικά προϊόντα κατασκευάζονται από αμιγείς τύπους πολυμερών. Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει τον διαχωρισμό τέτοιων πολυμερών για μελλοντική χρήση.

Η συντριπτική πλειονότητα των τεχνικών πολυμερών υποβάλλεται σε επεξεργασία ως θερμοπλαστικό. Δηλαδή τήκονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το τελικό προϊόν εγχέεται σε καλούπια για να πήξει και να λάβει το επιθυμητό σχήμα. Παρόλα αυτά η εκ νέου θέρμανση ήδη ανακυκλωμένων πλαστικών μπορεί να προκαλέσει βλάβες ή να καταργήσει ορισμένες από τις ιδιότητες του υλικού εκτός εάν το μείγμα είναι υψηλής καθαρότητας.

Η νέα τεχνολογία στην ανακύκλωση των πλαστικών παρουσιάζεται στην επιθεώρηση “Green and Sustainable Chemistry“.

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES