Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέα«Μικρά νησιά και φυσικοί πόροι» στο επίκεντρο ημερίδας της περιφ.Β.Αιγαίου στο ΤΕΕ

«Μικρά νησιά και φυσικοί πόροι» στο επίκεντρο ημερίδας της περιφ.Β.Αιγαίου στο ΤΕΕ

IMG_20140818_191324Την ημερίδα που διοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα «Μικρά νησιά και φυσικοί πόροι», μίλησε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι το μικρό μέγεθος των νησιών δεν πρέπει να θεωρηθεί ανασταλτικός παράγοντας της αναπτυξιακής διαδικασίας, πολύ περισσότερο όταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, η άρση της απομόνωσης και η ανάδειξή τους πρέπει για την Πολιτεία να αποτελέσει προτεραιότητα.

Η κα Καλογήρου τόνισε ότι ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει άλλο άπραγη. Οφείλει πρώτη να αντιμετωπίσει το ζήτημα, με προτάσεις που θα έρθουν μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους νησιώτες και με σοβαρές αιτιολογημένες παρουσιάσεις όλων των δυνατών επιλογών. Σε δεύτερο επίπεδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απαιτήσει από την κεντρική διοίκηση να μη ληφθεί καμία απόφαση χωρίς τη δική της συναίνεση.

Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι το μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των μικρών νησιών, όπως πχ του Αγίου Ευστρατίου, δεν μπορεί να είναι ίδιο με της ηπειρωτικής χώρας ή των μεγάλων νησιών και τόνισε ότι η διαφοροποίηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξή του.

«Η πολυνησιωτικότητα αποτελεί ελληνική μοναδικότητα στην Ε.Ε. σε τόσο μεγάλη έκταση και αριθμό. Πρέπει μόνοι μας να μετατρέψουμε την ιδιαιτερότητά μας αυτή σε στρατηγικό πλεονέκτημα, από παράγοντα απομόνωσης σε ισχυρό επιχείρημα διαπραγμάτευσης», δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES