Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜικροπλαστικά σωματίδια στο αέρα των πόλεων: Η παγκόσμια αθέατη ρύπανση με άγνωστες...

Μικροπλαστικά σωματίδια στο αέρα των πόλεων: Η παγκόσμια αθέατη ρύπανση με άγνωστες συνέπειες.

Οι έρευνες έχουν προς το παρόν περιοριστεί σε τέσσερις πόλεις (Λονδίνο, Παρίσι, Αμβούργο και Ντονγκουάν), και σε όλες διαπιστώθηκε ρύπανση από μικροπλαστικά στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι τους, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως κάθε πόλη του κόσμου αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς πηγές μικροπλαστικών, όπως ρούχα και συσκευασίες προϊόντων, βρίσκονται πρακτικά παντού.

Ακόμα και στον αρκτικό κύκλο

Πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως η μόλυνση από τα μικροπλαστικά είναι πλέον πλανητικής κλίμακας, με επιστήμονες να βρίσκουν μικροσωματίδια στους βαθύτερους ωκεανούς, στο χιόνι του αρκτικού κύκλου και στο χώμα των ορεινών ζωνών. Άλλη έρευνα καταδεικνύει πως τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται σε όλο τον πλανήτη με τους ανέμους.

Στα μικροπλαστικά κατατάσσονται όλα τα πλαστικά σωματίδια με διαμέτρους από 5 χιλιοστά έως 100 νανόμετρα που δημιουργούνται από την σταδιακή αποσύνθεση των πλαστικών σκουπιδιών. Τον περασμένο Οκτώβριο, βρέθηκαν για πρώτη φορά και στα ανθρώπινα περιττώματα, επιβεβαιώνοντας την είσοδό τους στην τροφική αλυσίδα. Για την ώρα, οι συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι άγνωστες και οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνες για την εκτίμηση του κινδύνου.

Τα επίπεδα μικροπλαστικών στον αέρα του Λονδίνου προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς. «Τα μικροπλαστικά είναι σε αφθονία, σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση συγκριτικά με προηγούμενες αναφορές», παρατηρεί η επικεφαλής της έρευνας από το Kings College, Στέφανι Ράιτφρομ. «Κάθε πόλη στον κόσμο θα έχει παρόμοια εικόνα», εκτιμά η ίδια. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτά. Θέλω να διαπιστώσω αν είναι ασφαλές ή όχι».

«Βρέχει» μικροπλαστικά

 

Περίπου 335 εκατομμύρια τόνοι νέου πλαστικού προστίθενται κάθε χρόνο στο περιβάλλον. Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, οι επιστήμονες συνέλεξαν μικροπλαστικά ακόμα και από ταράτσα κτιρίου 90 ορόφων, στο κεντρικό Λονδίνο.

Τα μικροπλαστικά φαίνεται να πέφτουν κυριολεκτικά από τον ουρανό και ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, πέφτουν από 575 έως 1.008 σωματίδια την ημέρα. Συνολικά αναγνωρίστηκαν 15 διαφορετικά είδη πλαστικών με τις περισσότερες ίνες να είναι φτιαγμένες από ακρυλικό (από ρούχα). Μόλις το 8% ήταν σωματίδια πολυαιθυλενίου ή πολυστυρολίου, που προέρχονται από συσκευασίες τροφίμων.

Ο ρυθμός της «βροχής» μικροπλαστικών στο Λονδίνο ήταν 20 φορές μεγαλύτερος από την Ντονγκουάν, στην Κίνα, εφτά φορές μεγαλύτερος από το Παρίσι στη Γαλλία και τρεις φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό προσαύξησης στο Αμβούργο της Γερμανίας. Προς το παρόν δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για την μεγάλη απόκλιση αλλά ίσως ευθύνονται οι διαφορές στις πειραματικές μεθόδους.

Από τους πνεύμονες στο αίμα

Τα μικροπλαστικά σωματίδια στο Λονδίνο είναι μεταξύ 0,02 και 0,5 χιλιοστών – αρκετά μεγάλα δηλαδή για να κατακαθίσουν στους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος και να «κατέβουν» με το σάλιο, εισχωρώντας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα μικρότερα σωματίδια μπαίνουν απευθείας στα πνευμόνια και από εκεί στο αίμα. Έχουν βρεθεί σε δειγματοληψίες, αλλά με την υπάρχουσα τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η σύστασή τους.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα, κάθε άνθρωπος εισπνέει περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο και μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι άλλα τόσα εισχωρούν στον οργανισμό μέσω των τροφών και των υγρών. Ώσπου ερευνητές από το πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, ανακάλυψαν ότι όταν τα σακουλάκια μίας χρήσης του τσαγιού βυθιστούν σε καυτό νερό, κοντά στη θερμοκρασία βρασμού, διασπείρουν δισεκατομμύρια σωματίδια. Για την ακρίβεια, μόνο ένα φακελάκι που πέφτει σε νερό θερμοκρασίας 95 βαθμών Κελσίου και άνω, απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια σωματίδια νάνο-πλαστικών.

Η Μέλανι Μπέργκμαν, του Ινστιτούτου Alfred Wegener Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών, υπογραμμίζει πως είναι απολύτως απαραίτητη η έρευνα για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. «Δεν γνωρίζουμε σε τι αναλογία τα μικροπλαστικά που εισπνέουμε εισδύουν στον «βαθύ» πνεύμονα», λέει. Τον περασμένο Απρίλιο, και οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιούσαν για τα πρώτα στοιχεία: «Τα δεδομένα δημιουργούν το υπόβαθρο για σοβαρό προβληματισμό και πρόληψη», κατέληγαν.

lifo.gr

RELATED ARTICLES