Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΜπιλιετάκια για αυθαίρετα με καθυστέρηση είκοσι χρόνων

Μπιλιετάκια για αυθαίρετα με καθυστέρηση είκοσι χρόνων

11ayuairetoΜετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της “ΚΡΗΤΗ TV” με τη λίστα “φωτιά”, που αφορά αποφάσεις κατεδαφίσεων αυθαίρετων σπιτιών νέας γενιάς αλλά και αυθαίρετων κατασκευών σε όλη τη Κρήτη, τελεσίδικες αποφάσεις δημοτικών Αρχών τις οποίες καλείται να εκτελέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο “φως” γύρω από το “καυτό” θέμα των αυθαιρέτων.

Μπιλιετάκια με τσουχτερά πρόστιμα, λαμβάνουν για πρώτη φορά ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μετά από 20 και πλέον χρόνια, με τους ίδιους να μην πιστεύουν στα μάτια τους, αντικρίζοντας τα πρόστιμα φωτιά που καλούνται να πληρώσουν, με μηνιαίες δόσεις των 7.000 περίπου ευρώ!

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση οικογένειας στο Ηράκλειο, η οποία καλείται να πληρώσει υπέρογκο το ποσό των 81.000 ευρώ, για αυθαίρετο του 1989. Σε μηνιαίες δόσεις των 6.770 ευρώ.

Προς το παρόν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το επίμαχο θέμα, διότι όπως μας είπε θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί από την υπηρεσία του, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, πηγές από τη Λότζια αναφέρουν ότι «πρόκειται για υποθέσεις που αράχνιαζαν, άγνωστο γιατί στα γραφεία υπαλλήλων και ότι εντελώς… ξαφνικά μετά από δύο δεκαετίες τα πρόστιμα αυτά βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά στην οικονομική υπηρεσία, η οποία και τα απέστειλε στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Δηλαδή, αβεβαίωτα πρόστιμα δεκαετιών βεβαιώνονται σήμερα, το 2015!

Όπως υποστηρίζει καταγγέλλουσα, μετέβη στην οικονομική υπηρεσία του δήμου, η οποία την παρέπεμψε στο αρμόδιο γραφείο της Πολεοδομίας, όπου εκεί πληροφορήθηκε ότι το τσουχτερό πρόστιμο αφορά τη χρονική περίοδο 1989 έως 2011 και ότι θα λάβει και δεύτερο μπιλιετάκι από το 2012.

Η υπόθεση της, όμως, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ένα μικρό τμήμα του αυθαίρετου ακινήτου της, είναι ρυμοτομούμενο…

Στον Σύλλογο Οικιστών Ηρακλείου επικρατεί αναβρασμός, με τον πρόεδρο του να επιδιώκει άμεσα ραντεβού με τον δήμαρχο, υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ ότι οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωναν ότι αποστέλλουν ειδοποιητήρια για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων μετά το 1994, που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Με φόντο τα δεκάδες ερωτήματα που περιμένουν απάντηση, “σεισμό” έρχεται να προκαλέσει και η δήλωση της διευθύντριας της Πολεοδομίας Ηρακλείου, ότι «τα πρόστιμα αυθαιρέτων δεν διαγράφονται πέραν της 20ετίας, παρά τις αντιθέτου επισημάνσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού που δήλωνε πρόσφατα ότι λόγω του κινδύνου της παραγραφής των προστίμων αυθαιρέτων η δημοτική Αρχή είχε κινήσει τη διαδικασία καταγραφής για κατάσχεση των οικοσυσκευών σε σπίτια οφειλετών, υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη κοινή γνώμη καθώς οι δικαστικοί επιμελητές είχαν κάνει έφοδο και σε σπίτι συνταξιούχου με βεβαιωμένη αναπηρία 80%».

Ας θυμηθούμε όμως τι δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για το κίνδυνο παραγραφής προστίμων για τις περιπτώσεις πολιτών που κινδύνευαν λόγω χρεών με κατάσχεση των ηλεκτρικών συσκευών τους. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια; Το σίγουρο είναι ότι οι αποκαλυπτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες…

Γεωργία Μακάκη

Πηγή: neakriti.gr

RELATED ARTICLES