Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜπλοκάρονται οι πωλήσεις ακινήτων για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές

Μπλοκάρονται οι πωλήσεις ακινήτων για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές

Αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα θα βρεθούν όσοι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.

Από εδώ και στο εξής δεν θα μπορούν να πουλήσουν ούτε τα ακίνητά τους. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) «μπλοκάρει» όλες τις πωλήσεις ακινήτων όχι μόνο σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά, και σε εκείνους που πωλούν και δεν εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του χρέους τους από την πώληση. Με εγκύκλιο που εστάλη στον ΕΦΚΑ και στους Συλλόγους των συμβολαιογράφων όλης της χώρας, το ΚΕΑΟ επιβάλλει τον προηγούμενο έλεγχο για την ύπαρξη ή μη “επαρκούς διασφάλισης” της οφειλής και την υποχρεωτική χορήγηση βεβαίωσης για να λαμβάνει γνώση ο συμβολαιογράφος και να προβαίνει στη μεταβίβαση ή μη καθώς και στην παρακράτηση μέρους του χρέους από το τίμημα.

Με βάση την εγκύκλιο:

“Αν υπάρχει οφειλή μη ρυθμισμένη, η μεταβίβαση του ακινήτου δεν είναι δυνατή και δεν δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα”.

Αν υπάρχει ρύθμιση ο μεταβιβάζων οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση χορήγησης “διασφάλισης της οφειλής” προσκομίζοντας βεβαίωση Οφειλής ή Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας και από το συμβολαιογράφο στοιχεία για την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και το συμφωνηθέν τίμημα. Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, θα δίνονται βεβαιώσεις διάρκειας 1 μηνός, αλλά, στην περίπτωση που το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, θα παρακρατείται μέρος του τιμήματος. Δηλαδή για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, θα πρέπει να διασφαλίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος χωρίς τίμημα (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά) και η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.

Παράδειγμα:

– Μεταβιβάζεται από αγοραπωλησία ακίνητο αντικειμενικής αξίας 70.000€ με τίμημα 40.000€ και ο μεταβιβάζων οφειλέτης έχει οφειλή 90.000€. Απαιτείται διασφάλιση ύψους 30.000€, δηλαδή ίση με τη διαφορά μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής, αφού η αντικειμενική αξία είναι μικρότερη της οφειλής.

 

ered.gr

RELATED ARTICLES