Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΜόλις 7 εκ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία στο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον...

Μόλις 7 εκ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία στο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ»

Μόλις 7 εκ. ευρώ αντιστοιχούν για τη Δυτική Μακεδονία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ» , οι αιτήσεις για το οποίο ανοίγουν στις 28/2. Αν και ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 220 εκ. ευρώ πανελλαδικά, η Δυτική Μακεδονία έχει μικρό προϋπολογισμό και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του ΠΕΔ. Μάλιστα  η περιοχή είναι στην προτελευταία θέση πανελλαδικά, των περιφερειών με τη μικρότερη χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ‘χρυσή» ευκαιρία για τους πολίτες που θέλουν να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους , με τον κλάδο των μηχανικών και των συναφών επαγγελματιών να είναι έτοιμοι για να βοηθήσουν στην έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Δημήτρης Μαυροματίδης, πρόεδρος ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους. «Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου , και το πρόγραμμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετό επαγγελματικό κόσμο. Μάλιστα, το αναμέναμε από πέρυσι τέτοια εποχή και το  ΤΕΕ είχε κάνει παρέμβαση και τον Μάιο είχε γίνει και μια διαδικασία για ενημέρωση που αφορά τη Δυτική Μακεδονία. Τα διαθέσιμα κονδύλια πανελλαδικά, είναι στα 220 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκ. ευρώ αφορούν στη Δυτική Μακεδονία . Στη Δυτική Μακεδονία, το ΠΕΠ δεν συνεισφέρει, και αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό θεώρηση, τόνισε ο ίδιος , συμπληρώνοντας πως στο προηγούμενο εξοικονομώ υπήρξε μεγάλη συνεισφορά του δικού μας ΠΕΠ», είπε αρχικά.

Ο ίδιος ευχήθηκε το ποσό αυτό να μην επαρκέσει, με την έννοια πως μακάρι στα νοικοκυριά να υπάρξει η δυνατότητα πραγματικής ενεργειακής αναβάθμισης . Προσέθεσε πως το Τεχνικό  Επιμελητήριο ζητάει τα εν λόγω προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα .  Σε κάθε περίπτωση ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το Τεχνικό επιμελητήριο  θα ζητήσει να υπάρξει μια ευελιξία, ώστε στην περίπτωση που συμπληρωθούν τα κονδύλια να μπορέσουν να ικανοποιηθούν κι άλλες αιτήσεις, μέσω πρόσθετης αύξησης είτε μέσα από το ΠΕΠ είτε μέσα από ΕΠΑΝΕΚ .

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και ο κόσμος που επιθυμεί να ενταχθεί θα πρέπει να εξετάσει αν πληροί τα κριτήρια. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι να απευθυνθεί σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή. Ο ίδιος πρότεινε να λάβουν συμβουλές από τους μηχανικούς τους, μιας και απαιτείται μια πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και να βγουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, και έπειτα να συμπληρώσει την αίτηση. Επίσης, συμβούλευσε τον κόσμο να απευθύνει στους ειδικούς και να αποφύγει την εμπλοκή με τις τράπεζες .

Τα επιλέξιμα σπίτια τώρα, μπορεί να είναι και μονοκατοικίες, και πολυκατοικίες και διαμερίσματα , αλλά δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται σε κατοικία (δεν μπορούν να μπουν σε ισόγεια καταστήματα, αποθήκες κ.ο.κ.). Το κρίσιμο ερώτημα, αν μπορούν όλοι να υπαχθούν , η απάντηση είναι όχι. Εντάσσονται όσοι είναι στην κατηγορία Δ΄ ή πιο κάτω και όπως είπε ο κ. Μαυροματίδης, η επέμβαση πρέπει να γίνει σε όποιον όντως το χρειάζεται. Επίσης, η κατοικία πρέπει να είναι μόνιμη και όχι αυθαίρετο κτίσμα. Για όλες αυτές τις πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει ενημέρωση από τους μηχανικούς του ΤΕΕ/ΤΔΜ.

Το μέγιστο ύψος επένδυσης είναι οι 25.000 ευρώ, ωστόσο λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια για να μπει κάποιος το πρόγραμμα, με προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα μέλη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Μπορούν να επιχορηγηθούν όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ εισόδημα, ενώ υπάρχουν διαβαθμίσεις και κλιμάκια. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να δει κάποιος αν εμπίπτει στις κατηγορίες και μετά να αποταθεί σε έναν μηχανικό.  Επίσης, να σημειωθεί πως η σύναψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το επιτόκιο μπορεί να είναι επιδοτούμενο , αν κάποιος αποφασίσει να πάει στην τράπεζα. Τώρα η διαδικασία αυτή γλιτώνει τους πολίτες από τη γραφειοκρατεία και το όποιο κόστος, τόνισε ο κ. Μαυροματίδης.
Σε περίπτωση που μιλάμε για πολυκατοικίας , μπορεί να μπει στο σύνολό της, εφόσον συμφωνούν πάνω από τους μισούς. Οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η κεντρική θέρμανση κ.ο.κ. επιμερίζονται ανάλογα. Επίσης, παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και ατομικά, ενώ οι παρεμβάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το καλό στην υπόθεση είναι πως ο τρόπος αίτησης είναι απλός, ενώ κρίσιμο είναι μετά την πρώτη απόφαση, να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος σε έναν ειδικό. «Ο κλάδος είναι έτοιμος και μάλιστα ζητούμε πρόσθετη αύξηση των πόρων. Είναι πραγματική ευκαιρία και αναγκαιότητα και η απόσβεση της συμμετοχής της επένδυσης θα γίνει σε μερικά χρόνια. Επίσης, η επέμβαση στη δική μας ζώνη ,είναι συμφέρουσα για τα σπίτια της περιοχής, εφόσον είναι επιβαρυμένα», τόνισε ο ίδιος τέλος, λέγοντας πως στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ενεργειακή φτώχεια και η επιβάρυνση της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να μη διστάζουν στην περίπτωση ενεργειακής εξοικονόμησης και να απευθύνονται στους ειδικούς.

Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα κουφώματα, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση θέρμανσης, θερμομόνωση , ηλιακός κ.α.

 

prlogos.gr

RELATED ARTICLES