Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΜόνο με «Ηλεκτρονική Ταυτότητα» η πώληση ακινήτων

Μόνο με «Ηλεκτρονική Ταυτότητα» η πώληση ακινήτων

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκαν σε ισχύ οι νέες διατάξεις για την “Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου” (ΗΤΚ) και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Η “Ταυτότητα” θα είναι απαραίτητη για την πώληση οποιουδήποτε κτίσματος, ενώ το Ενεργειακό Πιστοποιητικό θα απαιτείται επιπλέον και στην ενοικίαση – ακόμη και για τη δημοσίευση αγγελίας πώλησης ή μίσθωσης. Και τα δύο θα εκδίδονται από εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη.

Η “Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου” (ΗΤΚ) είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος όπου θα καταγράφονται περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία  και την πλήρη “ιστορία” του κτίσματος  – από  την αρχική οικοδομική άδεια και τις τροποποιήσεις,  τις τακτοποιήσεις σε περίπτωση αυθαιρέτου κλπ, μέχρι τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, τα πιστοποιητικά, τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης, τις νομιμοποιήσεις κλπ.

 Με υπογραφή μηχανικού

Ο φάκελος αυτός θα τηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» που τίθεται από τη Δευτέρα σε πλήρη λειτουργία. Για ένα μήνα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία.

Από την 1η Φεβρουαρίου η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας (αφορά τις πολυκατοικίες) θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς χρέωση.

Ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει όμως τον εξουσιοδοτημένου μηχανικό, ο οποίος θα εκδίδει “πιστοποιητικό πληρότητας της ΗΤΚ”,  βεβαιώνοντας – προφανώς μετά από έλεγχο – την ακρίβεια των στοιχείων. Το πιστοποιητικό αυτό θα έχει έναν μοναδικό αριθμό, με τον οποίο θα μπορεί να αναζητηθεί στην πλατφόρμα. Θα αναγράφει επίσης τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ενταχθεί σε διατάξεις νομιμοποίησης, η έκδοση  ΗΤΚ θα είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία τακτοποίησης.

Ποιοί έχουν υποχρέωση:

Η “Ηλεκτρονική Ταυτότητα” είναι πλέον απαραίτητη για την πώληση κτισμάτων και η σχετική δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» πρέπει να προσαρτάται στο συμβόλαιο. Περιθώριο 5 ετών δίνεται για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως χώροι συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ), πρατήρια καυσίμων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. κλινικές και χώροι νοσηλείας.

Υποχρεωτική γίνεται πλέον η έκδοση ΗΤΚ  για:
■ Υφιστάμενα κτίσματα που πρόκειται να μεταβιβασθούν (με πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).
■ Νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες (πολυκατοικίεςκλπ) για τα οποία εκδίδονται οικοδομικές άδειες.
■ Αυθαίρετα κτίσματα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

Προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο να εκδοθεί άμεσα ΗΤΚ εάν το ακίνητο δεν αλλάζει ιδιοκτήτη.

Όποιο ακίνητο βγαίνει προς πώληση ή ενοικίαση, πρέπει επίσης από αύριο να διαθέτει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει νόμιμη πώληση-ενοικίαση. Δεν επιτρέπεται μάλιστα ούτε καν να μπει σε αγγελίες, εάν σ’ αυτές δεν αναγράφεται η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου.

apopsilive.gr

RELATED ARTICLES