Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΝέα διάκριση για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Π.Θ.

Νέα διάκριση για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Π.Θ.

Νέα σημαντική διάκριση για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Θ. που συμμετείχε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπό την επίβλεψη του CERN.

Συγκεκριμένα, η καινοτόμα ερευνητική πρόταση HERO επιλέχθηκε μεταξύ 1.211 προτάσεων από 39 χώρες που κατατέθηκαν στον ATTRACT-EU διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του CERN. Σκοπός του ερευνητικού έργου HERO είναι η ακριβής ανίχνευση των σύγχρονων και πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμων ιών δούρειου ίππου υλικών, γνωστών στην διεθνή βιβλιογραφία ως Hardware Trojans, βασιζόμενη σε καινοτόμες μεθόδους μάθησης σε βάθος (DeepLearning).

Οι ιοί αυτοί, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμοι και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στα ολοκληρωμένα κυκλώματα (Integrated Circuits), όπως διαρροή κρυπτογραφημένων πληροφοριών, δυσλειτουργία στον μηχανισμό του κυκλώματος και τέλος την ολοκληρωτική καταστροφή του. Εκτιμάται ότι οι ιοί δούρειου ίππου ζημιώνουν την παγκόσμια οικονομία της τεχνολογίας περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποτελείται από τον ερευνητή δρ. Γεωργακίλα Γεώργιο και τον υποψήφιο διδάκτορα Λιάκο Κωνσταντίνο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πλέσσα Φώτιου. Για την υλοποίηση του έργου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεργαστεί με τον δρ. Σεραφείμ Μουστακίδη, ιδρυτή της δυναμικής start-up AIDEAS, που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και θα είναι ο συντονιστής της πρότασης.

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES