Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΝέα ΚΥΑ για έκδοση αδειών γεωτρήσεων και για αγροτική χρήση ύδατος

Νέα ΚΥΑ για έκδοση αδειών γεωτρήσεων και για αγροτική χρήση ύδατος

Με κοινή υπουργική απόφαση απλουστεύονται οι διαδικασίες έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων.

Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ, τροποποιούνται η Κ.Υ.Α. 146896/2014 και αφορά στις διαδικασίες έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, καθώς και η ΚΥΑ 145026/2014 που αφορά στην εγγραφή των υδροληψιών στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με την τροποποίηση αυτή πραγματοποιείται περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των σημείων υδροληψίας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η εποπτεία των αντλούμενων ποσοτήτων ύδατος γίνεται μέσα από το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας προκαταρκτικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του ύδατος, ποσοτική και ποιοτική. Επίσης, απεμπλέκεται η αδειοδοτούσα αρχή και οι υπηρεσίες υποδοχής (ΟΤΑ Α και Β βαθμού) από την επίλυση ιδιωτικών διενέξεων, ενώ εξειδικεύεται ο τρόπος αδειοδότησης χρήσης ύδατος από επιφανειακά υδατικά συστήματα με υψηλή ένταση πίεσης, λόγω απολήψεων.

Επιπλέον, ρυθμίζονται οι διοικητικές κυρώσεις, καθώς και η διαδικασία αίτησης θεραπείας ή ιεραρχικής προσφυγής κατά των αποφάσεων επιβολή των διοικητικών προστίμων.

Στη νέα ΚΥΑ υπάρχουν προβλέψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτροδότησης νέων εγκαταστάσεων άντλησης ύδατος αγροτικής χρήσης, όπου απαιτείται υποβολή στον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων.

Επίσης  υπάρχει πρόνοια για τους κατόχους εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω οφειλών, και συνεχίζουν να διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση παραγωγικού χαρακτήρα και για περιπτώσεις αλλαγής χρήστη.

Όλοι όσοι κάνουν χρήση ύδατος από γεωτρήσεις, πηγάδια, πηγές, ποτάμια, λίμνες, παράκτια και μεταβατικά ύδατα για οποιαδήποτε χρήση και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας χρήσης, καλούνται να προσέλθουν άμεσα στο Δήμο της περιοχής τους και να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή φακέλου αδειοδότησης χρήσης ύδατος, με την οποία θα γίνεται ταυτόχρονα και η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.

 

localit.gr

RELATED ARTICLES