Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝέα περιβαλλοντική αδειοδότηση των Έργων Επεξεργασίας και Διάθεσης λυμάτων Κιμώλου, με παρέμβαση...

Νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση των Έργων Επεξεργασίας και Διάθεσης λυμάτων Κιμώλου, με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

_ypekaΝέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), για το σύνολο των έργων μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Κιμώλου, με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, εκδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

Όπως σημειώνεται από την Αρχή, η συγκεκριμένη μονάδα, λειτουργούσε από το 2010, χωρίς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και αυτό, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επικαλούντο ως νόμιμη, τη σιωπηρή παράταση της ισχύος τους.

 

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη, δέχθηκε αναφορά τον Μάιο του 2013, για τη μη σύννομη λειτουργία τής μονάδας επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κιμώλου και τις προκαλούμενες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αρχική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του βιολογικού καθαρισμού, είχε εκδοθεί το 1994 και η παράταση ισχύος της είχε λήξει το 2010. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ωστόσο, στηριζόμενες σε έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, θεωρούσαν, ότι η παλαιά απόφαση διατηρείται σε ισχύ, έως την έκδοση νέας ΑΕΠΟ.

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα υφιστάμενα έργα που λειτουργούν δίχως περιβαλλοντικούς όρους, απαιτείται να αδειοδοτηθούν, αφού πρώτα εκπονηθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

 

Η Αρχή διαπίστωσε, ότι πρόκειται για έργο µε προβληματική και πληµµελή λειτουργία, διότι:

 

α) Στερείτο περιβαλλοντικών όρων, β) οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα µε την αρχική μελέτη και λειτουργούσαν επί χρόνια, κατά παράβαση της αρχικής ΑΕΠΟ και γ) είχε ξεκινήσει η υλοποίηση του αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων, δίχως όμως να έχει εκπονηθεί μελέτη εξέτασης εναλλακτικών λύσεων.

 

Η μελέτη αυτή ήταν απαραίτητη, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η βέλτιστη όδευση του αγωγού ιδιαίτερα στο υποθαλάσσιο τμήμα του, καθώς η περιοχή διέλευσης είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

 

Ο Συνήγορος επισήμανε, ότι η πρακτική των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με τη δυνατότητα σιωπηρής παράτασης ισχύος των περιβαλλοντικών όρων μετά τη λήξη τους, ήταν εσφαλμένη καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει παράταση ισχύος, ενώ επιπλέον είχε παρέλθει και μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 20 χρόνια), από την έκδοση της αρχικής ΑΕΠΟ.

 

Οι επισημάνσεις του Συνηγόρου, υιοθετήθηκαν πλήρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσφάτως εκδόθηκε νέα ΑΕΠΟ, για το σύνολο του έργου, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση και υλοποίηση των έργων βελτίωσης.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

 

Πηγή: web.tee.gr

RELATED ARTICLES