Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΝέα υποχώρηση της αγοράς του ηλεκτρολογικού υλικού λόγω της φθίνουσας οικοδομικής δραστηριότητας

Νέα υποχώρηση της αγοράς του ηλεκτρολογικού υλικού λόγω της φθίνουσας οικοδομικής δραστηριότητας

engΟ εγχώριος κλάδος του ηλεκτρολογικού υλικού εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS ΑΕ. Ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, αναφέρει ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009, καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων διαφόρων ειδών ηλεκτρολογικού υλικού. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ζήτηση που προέρχεται από τον τομέα της οικοδόμησης, εξακολουθεί να είναι υποτονική, ενώ, την τελευταία διετία, σημειώθηκαν ενδείξεις ομαλοποίησης.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, «η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, μετά το 2005, δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας, το 2014, σε όγκο 11 εκ. κυβ.μ., βάσει των αδειών που εκδόθηκαν και υποχωρώντας κατά 5,8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, την τελευταία δεκαετία, ο οικοδομικός όγκος εμφάνισε σωρευτική υποχώρηση 89%. Οι συνθήκες φθίνουσας ζήτησης έχουν περιορίσει διαχρονικά την παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου. Σύμφωνα με το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014, σημειώθηκε πτώση 10,5% για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με την επίδοση του έτους να υπολείπεται του επιπέδου του 2008 κατά 51%.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον Ιούλιο με την τραπεζική αργία. Το δυσμενές αυτό κλίμα επέδρασε αρνητικά στον κλάδο, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου, τους πρώτους 11 μήνες του έτους, υποχώρησε περαιτέρω κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Ο όγκος παραγωγής κινήθηκε αρνητικά έως και τον Ιούλιο, όταν και ο ρυθμός υποχώρησης εντάθηκε στο 19%, καθώς τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής των περισσοτέρων επιχειρήσεων, αλλά και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με προμηθευτές και πελάτες».

«Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες ηλεκτρολογικού υλικού, κατά το εν λόγω διάστημα», με βάση τη μελέτη, «τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισε ο τομέας διακοπτών και άλλων συσκευών συνδέσεων με 8,6%. Η παραγωγή του φωτιστικού εξοπλισμού μειώθηκε κατά 7,6%, ενώ των συσκευών διανομής και ελέγχου ηλεκτρικού ρεύματος κατά 6,8%. Αντιθέτως, ο όγκος παραγωγής στην κατηγορία των μετασχηματιστών, ηλεκτροκινητήρων, κλπ, εμφάνισε άνοδο 8,1%, ενώ στα καλώδια και σύρματα παρατηρήθηκε αύξηση 6,7%.

Επίσης, οι εταιρείες υφίστανται ανταγωνιστικές πιέσεις από τις εισαγωγές φθηνών ανώνυμων προϊόντων χαμηλού κόστους από ασιατικές χώρες. Τα τελευταία, αν και πολλές φορές φέρουν την ένδειξη CE, δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα στη χρήση τους».

Η Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλος της IBHS, δηλώνει, από την πλευρά της: «Προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδόμησης, αλλά και των άμεσα σχετιζόμενων κλάδων, απαιτείται οικονομική ανάπτυξη και επανεκκίνηση των δημοσίων έργων σε διαχρονική βάση. Επίσης, ζητείται ενίσχυση και αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και της αγοράς κατοικίας, μέσω μέτρων, όπως: Μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές και κατηγορίες αγοραστών, επιδότηση τόκων στα στεγαστικά δάνεια και προώθηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS περιέχεται χρηματοοικονομική ανάλυση 49 παραγωγικών εταιρειών, κυρίως υλικού εγκαταστάσεων και 48 επιχειρήσεων που λειτουργούν καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν, συνοψίζονται στα εξής:

Α) Παραγωγή ηλεκτρολογικού υλικού

Το 2014, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε περαιτέρω κάμψη κατά 10,8%, στα 242,61 εκατ. ευρώ.

Τα ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν στα 9,76 εκατ. ευρώ, έχοντας υποδιπλασιαστεί από το 2013, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 2,12 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 10,46 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη χρήση.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ σημείωσε κάμψη 2 μονάδων στο 6,9%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ βελτιώθηκε στο 1,2%.

Η κεφαλαιακή μόχλευση εμφάνισε οριακή βελτίωση σε 0,6 προς 1.

Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους πέντε μήνες, ενώ τα αποθέματα διακινήθηκαν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (τέσσερις μήνες).

Β) Καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού

Ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μείωση κατά 2,6%, στα 208,41 εκατ. ευρώ.

Τα ΚΠΤΦΑ διπλασιάστηκαν στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 0,16 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,66 εκατ. ευρώ, το 2013.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε στο 5%, ενώ το περιθώριο των ΚΠΦ παρέμεινε στο 0,3%.

Η μέση κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε σε 1,2 προς 1, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο.

Οι υψηλές απαιτήσεις συνοδεύτηκαν από διάστημα είσπραξης πέντε μηνών, ενώ τα αποθέματα διακινήθηκαν, επίσης, στους πέντε μήνες.

 

Πηγή: imerisia.gr/

RELATED ARTICLES