Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΝέους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδομών

Νέους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδομών

seismografos

Νέους κανονισμούς στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας προανήγγειλε την Τέταρτη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως ανέφερε, στον υφιστάμενο Αντισεισμικό Κανονισμό, δεν υπάρχουν προβλέπεις για τον έλεγχο και τον τρόπο κατασκευής για τα δίκτυα ενέργειας, αποχέτευσης, καθώς και για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα κτίρια.

Προς την κατεύθυνση αυτή – στη μεγαλύτερη δηλαδή ανάπτυξη της δομής του κράτους για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τους σεισμούς – σχεδιάζεται σε πρώτη φάση η συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να υπάρξει καλύτερη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τους σεισμούς, και στη συνέχεια η διεύρυνση των υπηρεσιών. Επιπλέον, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών, θα υπάρξει συντονισμός όλων των εργαστηρίων των Πολυτεχνικών Σχολών.

Στο μεταξύ, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα και ποια όχι στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι στιγμής,  υπάρχει έντονη  μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα. Γι’ αυτό και όλοι κρατούν επιφυλακτική στάση. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται η απαιτουμένη εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Βασίλη Καρασταθη, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σημειώθηκαν έξι σεισμοί μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 45 σεισμοί πάνω από τρεις βαθμούς και 80 σεισμοί πάνω από 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο ίδιος πάντως σκέπτεται στο θέμα των πτώσεων των βράχων, που έχουν δημιουργήσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα, λέγοντας πως δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες μετά τον σεισμό τού 2003 όπου είχε «μπαζωθεί» από τις πτώσεις των βράχων όλη η δυτική πλευρά του νησιού και ο δρόμος προς τον Αγ. Νικήτα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι οι σημαντικότερες ζημιές έχουν γίνει στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού στο χωριό Αθάνι και τις γύρω από αυτό περιοχές. Η εκτίμηση του είναι ότι έχει εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια στα μέρη που πλήγωσαν ιδιαίτερα από το σεισμό. «Η μετασεισμική δραστηριότητα φαίνεται ότι εξελίσσεται σχεδόν κανονικά», συμπλήρωσε.

 

Πηγή: tanea.gr/Προκόπης Γιόγιακας

RELATED ARTICLES