Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΝέο «Εξοικονομώ»: «Καινοτομίες» και «πρωτοτυπίες» του ΥΠΕΝ για βραβείο

Νέο «Εξοικονομώ»: «Καινοτομίες» και «πρωτοτυπίες» του ΥΠΕΝ για βραβείο

Μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συνεχίζει να βγάζει κάθε βράδυ σχεδόν ανακοινώσεις για το πόσο ομαλά εξελίσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή και το γνωρίζει όλη η αγορά. Το ΥΠΕΝ έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή διαχείριση ενός προγράμματος που μοιράζει χρήματα αλλά εξελίχθηκε σε πρόβλημα -κάτι που αποτελεί μάλλον παγκόσμια καινοτομία- αλλά αυτό που έχει καταφέρει τις τελευταίες ημέρες είναι να ειρωνεύονται τις ανακοινώσεις του τόσο οι πολίτες όσο και οι εκπομπές στα ραδιόφωνα…

Η επικοινωνιακή διαχείριση

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες το ΥΠΕΝ βγάζει καθημερινά ανακοινώσεις (μία – δύο φορές την ημέρα) για την εξέλιξη του προγράμματος, δείχνει την αγωνία της πολιτικής ηγεσίας να καλλιεργήσει μία εικόνα κανονικότητας και ομαλότητας που πολύ απέχει από την πραγματικότητα, όπως την αναλύουν με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τους άλλοι θεσμικοί φορείς. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανησυχίας του ΥΠΕΝ, θυμίζουμε ότι η μόνη υπηρεσία καθημερινής ενημέρωσης που είχε ενεργοποιημένη το ΥΠΕΝ επί χρόνια για θέματα αρμοδιότητάς του ήταν η ενημέρωση του κοινού για τη συγκέντρωση ρύπων, την οποία όλως αιφνιδίως και ανεξήγητα κατήργησε πέρυσι, παραπέμποντας σε μία απλή ενημέρωση από ειδική ιστοσελίδα, όπως είχε αποκαλύψει η Greenagenda. Επίσης σημειώνουμε ότι για το μοναδικό «ειδικό θέμα» που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να βγάζει καθημερινές ανακοινώσεις από Υπουργείο είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποδεικνύει τη βαρύτητα της πρόθεσης του Υπουργείου να «καλύψει» επικοινωνιακά κάθε φωνή που αναλύει τα προβλήματα του νέου προγράμματος.

Η παγκόσμια καινοτομία

Πρέπει πραγματικά να αποδώσουμε τα εύσημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διότι κατάφερε το ακατόρθωτο: να μοιράζει λεφτά και να το βρίζουν ή να το αναθεματίζουν ή να το σιχτιρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – και να το ειρωνεύονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Συνήθως μία κυβέρνηση δέχεται οξεία κριτική όταν μαζεύει χρήματα από τους πολίτες για παράδειγμα με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ, όπως καλά γνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά να κατηγορείται η κυβέρνηση συνεχώς επί εβδομάδες από πολίτες, θεσμικούς και επίσημους φορείς όταν μοιράζει χρήματα, όπως κάνει με το νέο «Eξοικονομώ», αποτελεί μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η ηλεκτρονική πρωτοτυπία

Κρατήσαμε για το τέλος αυτό που έχει προκαλέσει ατελείωτα γέλια και αναρίθμητα σχόλια στα social media αλλά και σε πολλές ενημερωτικές εκπομπές. Όπως ανακοίνωσε επισήμως το ΥΠΕΝ – και συνεχίζει κάθε μέρα να υπενθυμίζει – η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ» λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ! Δηλαδή το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα, η περίφημη πλατφόρμα, «κλείνει» – «κατεβάζει ρολά» το βράδυ και «ξανανοίγει» το πρωί! Αλήθεια, εσείς πόσα πληροφοριακά συστήματα γνωρίζετε που «κατεβάζουν ρολά» σχεδόν το μισό 24ωρο; Μήπως βρήκαμε στη χώρα μας πατέντα και βάζουμε για ύπνο και ξεκούραση την πλατφόρμα; Δεν εξηγείται αλλιώς… Φυσικά το εν λόγω θέμα προκαλεί μόνο γέλιο (έχουν οργιάσει τουλάχιστον στην Αθήνα οι πολιτικές αλλά και σατιρικές εκπομπές, κυρίως του ραδιοφώνου, τις τελευταίες δύο ημέρες…) και το ΥΠΕΝ δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση.

Οι δικαιολογίες που ακούγονται, ακόμη και από σοβαρούς θεσμικούς παράγοντες όπως ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μιχάλης Βεροιόπουλος, περί σύνθετης διαλειτουργικότητας που επιβάλλουν τη διακοπή – κάνοντας αναφορά ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του Εξοικονομώ έχει μεγαλύτερο βαθμό τέτοιας δυσκολίας και από την amazon… – μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλούν, ειδικά από τη στιγμή που δεν δίνεται καμία λεπτομέρεια που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Όλοι γνωρίζουμε από τον οδηγό του προγράμματος ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα διασυνδέεται με το taxisnet αφενός για την πιστοποίηση του χρήστη (ευτυχώς, φανταστείτε να έπρεπε η πλατφόρμα που πέφτει συνεχώς να διαχειριστεί και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών…), αφετέρου για τα δεδομένα της αίτησης: τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τα στοιχεία του ακινήτου.

Επιπλέον στα στοιχεία του ακινήτου χρησιμοποιείται μέσω του taxisnet και η διασύνδεση δεδομένων με το Κτηματολόγιο. Αλλά πέραν αυτών υπάρχει και η διασύνδεση και μεταφορά δεδομένων με το bulidingcert.gr για τα δεδομένα του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που αποτελεί το «κλειδί» του προγράμματος. Τώρα πως είναι δυνατόν να πιστεύει η πολιτική ηγεσία ότι η διασύνδεση μιας πλατφόρμας με δύο (μεγάλες και σύνθετες) βάσεις δεδομένων είναι πιο δύσκολη από τη διασύνδεση των servers της amazon, ουδείς μπορεί να καταλάβει…

 

του Θοδωρή Καραουλάνη

 

greenagenda.gr

RELATED ARTICLES