Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΝέο σύστημα οικοδομικών αδειών: Πλεονεκτήματα και προβλήματα (video)

Νέο σύστημα οικοδομικών αδειών: Πλεονεκτήματα και προβλήματα (video)

Χιλιάδες φάκελοι με τοπογραφικά, κατόψεις και εκθέσεις. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης που μπήκε σε εφαρμογή από τον Νοέμβρη επιχειρεί να βάλει τέλος στο χαρτοβασίλειο που επικρατεί στις πολεοδομίες.

Το νέο σύστημα όμως έχει και σοβαρές αδυναμίες. Οι άδειες βγαίνουν με ευθύνη του μηχανικού – όταν το καθεστώς το νομικό δεν είναι ξεκαθαρισμένο με χιλιάδες διατάξεις και τροποποιήσεις – υπάρχουν θέματα ερμηνείας αλλιώς το ερμηνεύουν στην πολεοδομία Παλλήνη αλλιώς στην Αγία Παρασκευή.

Ζήτημα δημιουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνολική κωδικοποίηση της νομοθεσίας με αποτέλεσμα ακόμα και οι υπάλληλοι που κάνουν τον έλεγχο να καταφεύγουν σε εκδόσεις ιδιωτών μηχανικών κάποιες φορές μάλιστα λανθασμένες.

Σε πολλές περιπτώσεις η πολύπλοκη νομοθεσία κρατάει δεμένα τα χέρια ιδιωτών μηχανικών και υπαλλήλων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και να καθυστερούν οι υποθέσεις.

Την ώρα λοιπόν που οι υπάλληλοι προσπαθούν να βρουν άκρη ανάμεσα σε χιλιάδες διατάξεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών περιπλέκει την διαδικασία.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

 

ert.gr

RELATED ARTICLES