Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΝα εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού

Να εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, με την οποία ζητά να εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού, απέστειλε  το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 04 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύθηκε ο Ν.4989/2022 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός  Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» όπου στο άρθρο 17 αναφέρει ότι: «Αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2023 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.»

Είναι γνωστό ότι  η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό, όχθη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου η κατηγορία αυτή αυθαίρετων δεν είχαν συμπεριληφθεί ποτέ στους νόμους τακτοποίησης και κατά συνέπεια δεν δύνανται να νομιμοποιηθούν.

Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

Τα αυθαίρετα κτίσματα, που ανεγέρθηκαν χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ’ αρχήν, να κατεδαφίζονται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».

Η νέα αυτή αναβολή έρχεται στον απόηχο της βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα της ισχυρής νεροποντής της 17ης Οκτωβρίου, στον Δήμο Μαλεβιζίου, Σητείας και Χερσονήσου που ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο όλη την παθογένεια των αυθαίρετων καταπατήσεων.

Αθροιστικά συμπληρώνονται δύο χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί ισχυρότατες πλημμύρες, που έχουν αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμά τους σε περιοχές,  όπου οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες έχουν αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο περιοχών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτες και χωρίς καμία θωράκιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να δοθεί νέα παράταση, για την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων (έντονη βροχόπτωση, καταιγίδα).

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

RELATED ARTICLES