Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΝ. Μουσιόπουλος (Καθ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ) για την ενεργειακή κρίση

Ν. Μουσιόπουλος (Καθ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ) για την ενεργειακή κρίση

«Η Παρασκευή ήταν μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα γιατί για πρώτη φορά είχαμε πλήρη αυτάρκεια σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ», υπογράμμισε ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής Ενεργειακού τομέα Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, συσχετίζοντας μάλιστα το δεδομένο αυτό με την αντιμετώπιση του ζητήματος θέρμανσης των νοικοκυριών το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μουσιόπουλος, εξήγησε ότι με το να έχουμε επαρκή τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ειδικά από την κεντρική και νότια Ελλάδα, ακόμα και τα κλιματιστικά νέου τύπου -όχι του παλαιού- που είναι ίσως η πιο οικονομική λύση αν κανείς τώρα δεν έχει προνοήσει να κάνει κάτι ακόμα καλύτερο.

«Οπότε, στις περιόδους όχι τόσο χαμηλών θερμοκρασιών και στην βόρειο Ελλάδα, όποιος έχει σύγχρονα κλιματιστικά inventer, να χρησιμοποιεί αυτά στους χώρους που θέλει να θερμαίνει. Αυτή είναι η πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με την χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν είναι ανάγκη να θερμαίνουμε όλο το σπίτι. Εκεί που βρίσκεται η οικογένεια την ημέρα, να έχουν το κλιματιστικό στους 19-20 βαθμούς, όχι παραπάνω, με τα νέου τύπου κλιματιστικά Α++ οπωσδήποτε. Για αυτούς που έχουν παλιότερου τύπου κλιματιστικά, είναι διπλάσια σχεδόν η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε δεν συμφέρει η χρήση τους. Στις πολύ κρύες μέρες, δεν θα αποφύγουμε την χρήση καυσόξυλων και στην συνέχεια την καύση φυσικού αερίου» προσέθεσε ο κ. Μουσιόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι η ορισμένων ωρών πλήρης κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ,  δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί κάποτε θα λήξει η κρίση της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή όμως παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη και ως εκ τούτου είναι καλό να περάσουμε στις ΑΠΕ.

Όσο αφορά στην ευρωπαϊκή δυστοκία για την συμφωνία και λήψη κοινών αποφάσεων σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μουσιόπουλος επισήμανε ότι «καλό είναι κάθε χώρα να έχει plan b για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και ευτυχώς εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλους».

ertnews.gr

RELATED ARTICLES