Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΞεκίνησε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά και του Κτηματολογικού Γραφείου Σάμου

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά και του Κτηματολογικού Γραφείου Σάμου

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά (για το Δήμο Πειραιά) και του Κτηματολογικού Γραφείου Σάμου (για το τοπικό διαμέρισμα Σαμίων του Δήμου Βαθέος)

Από εχθές, 31 Αυγούστου 2017, εντάσσεται σε λειτουργία Κτηματολογίου ο Δήμος Πειραιά.

Ο Πειραιάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, σε καθεστώς λειτουργίας Κτηματολογίου, μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης,  αφού έχουν καταγραφεί πάνω από 300.000 δικαιώματα. Οι υπηρεσίες των οικείων Κτηματολογικών Γραφείων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάγονται στη διοικητική αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παράλληλα, εχθές εντάχθηκε σε λειτουργία Κτηματολογίου και το Τοπικό  Διαμέρισμα  Σαμίων του Δήμου Βαθέος του Νομού Σάμου (νυν Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος του Δήμου Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) και το Υποθηκοφυλακείο Σάμου λειτουργεί πλέον ως Κτηματολογικό Γραφείο για την ίδια περιοχή.
Οι δικαιούχοι ακίνητης περιουσίας στους ανωτέρω δήμους, στο εξής για όλες  τις συναλλαγές τους θα απευθύνονται στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο αντί για το Υποθηκοφυλακείο, του οποίου, όλα τα στοιχεία επέχουν πλέον θέση αρχείου.
Μέσα σε προθεσμία επτά (7) ετών, οι δικαιούχοι εγγραπτέων  δικαιωμάτων κάτοικοι εσωτερικού, κάτοικοι εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, μπορούν να διορθώσουν τις αρχικές εγγραφές σε ακίνητα των περιοχών αυτών για μη δηλωθέντα  δικαιώματα κατά την κτηματογράφηση ή άλλα σφάλματα. Υπενθυμίζεται ότι η επταετία ισχύει από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογίου.
Μετά το πέρας της προθεσμίας  οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.  Για τις εν λόγω περιοχές οι δικαιούχοι ένα μήνα μετά από την έναρξη λειτουργίας του γραφείου μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία της εγγραφής τους (ακίνητο, δικαίωμα, τίτλο κτήσης) μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Τελικά Στοιχεία Κτηματογράφησης – Αρχικές Εγγραφές» στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. (www.ktimatologio.gr)
 
Στοιχεία Επικοινωνίας Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά:
Υψηλάντου 170, Πειραιάς, TK: 18535,
Τηλ:  210-4297940, Fax: 210-4297949 
Στοιχεία Επικοινωνίας Κτηματολογικού Γραφείου Σάμου:
Κόμβος Μαλαγαρίου, Σάμος,  TK: 83100,
Τηλ:  22730-81466, Fax: 22730 80804
Ώρες λειτουργίας για:
α) Παραλαβή των προς καταχώριση πράξεων: 8:30 – 13:00
β) Παράδοση πιστοποιητικών: 8:30 – 14:00
γ) Έρευνα των βιβλίων: 10:00-14:00
Για πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ktimatologio.gr ή καλέστε το 210 6505600
 

RELATED ARTICLES