Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΞεκλειδώνει η δόμηση εκτός σχεδίου, σε οικισμούς και μητροπολιτικά κέντρα

Ξεκλειδώνει η δόμηση εκτός σχεδίου, σε οικισμούς και μητροπολιτικά κέντρα

Νέο τοπίο για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, οικισμούς και σε μητροπολιτικά κέντρα διαμορφώνεται με το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», καθώς δρομολογείται πλέον το σύνολο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), σε συνολικά 768 δημοτικές ενότητες, στο σύνολο της επικράτειας.

Ανακοινώσεις για τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, που σχετίζονται με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και τα διατηρητέα κτίρια, τις οριοθετήσεις οικισμών, το χαρακτηρισμό κοινοχρήστων οδών και του Δημοτικού οδικού δικτύου της εκτός σχεδίου δόμησης και τις αστικές αναπλάσεις έγιναν από τη γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής, τονίζει το ecopress.gr.

Πολεοδομικός σχεδιασμός σε 768 δημοτικές ενότητες

Με την προκήρυξη του τρίτου κύκλου μελετών, του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ καλύπτεται ο στόχος του πολεοδομικού σχεδιασμού άνω των 750 δημοτικών ενοτήτων αφού αφορά πλέον σε συνολικά 768 δημοτικές ενότητες σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε στην εκδήλωση η Αυγή Βάσση, επικεφαλής των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, αναφέροντας πως μέσω των ΤΠΣ και ΕΠΣ, που δρομολογούνται θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, προωθείται:

Οριοθέτηση οικισμών: ο στόχος είναι να γίνει οριοθέτηση οικισμών σε συνολικά 50 δημοτικές ενότητες, ανεξάρτητα με τον αριθμό των οικισμών που περιλαμβάνονται σε αυτούς τους 50 οικισμούς. Με την ολοκλήρωση της νέας οριοθέτησης οικισμών, πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο Πήλιο, Ρέθυμνο κ.α. βγαίνουν από την πολεοδομική καραντίνα και θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις και να εκδίδονται οικοδομικές άδειες για νέες οικοδομές, προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, πράγμα που σήμερα έχει σταματήσει, καθώς με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν καταργηθεί οι παλαιές πολεοδομικές αποφάσεις νομαρχών και υπάρχει πολεοδομικό κενό.
Χαρακτηρισμός κοινοχρήστων οδών και του Δημοτικού οδικού δικτύου της εκτός σχεδίου δόμησης: «Ο στόχος είναι σε 120 δημοτικές ενότητες να γίνει η καταγραφή και στη συνέχεια ο χαρακτηρισμός του κοινόχρηστου Δημοτικού οδικού δικτύου της εκτός σχεδίου δόμησης το οποίο συνδέεται με την οικοδομησιμότητα στην εκτός σχεδίου» είπε στην εκδήλωση η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ. Ο χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου στις εκτός σχεδίου περιοχές αποτελεί την μακροπρόθεσμη λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο μεταξύ έχει τεθεί μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του 2022 στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να χτίσουν σε παρόδια οικόπεδα έως 4 στρεμμάτων, με τους κατά παρέκκλιση όρους δόμησης, οι οποίοι καταργούνται.

Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε πια, όχι να μελετήσουμε, να εγκαταστήσουμε Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή σε 50 δημοτικές ενότητες της χωράς και φυσικά τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι αυτά που έχουν ανάγκη για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή» ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ. Σημειώνεται ότι μέσω της Τράπεζας Γης ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης και σε περιοχές που ορίζονται ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, κυρίως σε μητροπολιτικές περιοχές, κατά μήκος μεγάλων οδικών αξόνων και σε μεγάλους δήμους της χώρας θα μπορούν να μεταφέρονται και να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές, τα οποία θα αντιστοιχούν σε αξίες των επιφανειών δόμησης από διατηρητέα κτίρια.

Πρόγραμμα στρατηγικών αστικών παρεμβάσεων

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για το πρόγραμμα στρατηγικών αστικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 200 εκατομμύριων ευρώ, που προκήρυξε το ΥΠΕΝ και η προθεσμία της σχετικής πρόσκλησης έληξε στις αρχές Μαΐου 2022. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 108 προτάσεις μεγάλων αναπλάσεων από τις οποίες μέχρι τώρα υπάρχει χρηματοδοτική επάρκεια να υλοποιηθούν οι 20 προτάσεις.

Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί να γίνουν μεγάλες αναπλάσεις στον Βοτανικό και την περιοχή του Ελαιώνα, στο παραλιακό μέτωπο, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στην Πάτρα στο εργοστάσιο Λαδόπουλου, όπως επίσης και στο Σανατόριο της Πάρνηθας, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των αναδασώσεων και θα υλοποιηθεί ως έργο ανακαίνισης και ανάπλασης.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ είπε ότι θα αναζητηθούν πόροι για την υλοποίηση των προτάσεων αναπλάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί ενώ τόνισε ότι «το πρόγραμμα των αναπλάσεων είναι από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα και πολεοδομικά αλλά και σαν φυσικό αντικείμενο για τους δήμους διότι μπορούν πραγματικά να αναζωογονήσουν τα κέντρα τους και να δώσουν κίνητρα, ώστε να βελτιώσουν την σχέση των κατοίκων με την περιοχή τους».

 

economix.gr

RELATED ARTICLES