Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΞεμπλοκάρουν τουριστικές επενδύσεις 1 δισ.

Ξεμπλοκάρουν τουριστικές επενδύσεις 1 δισ.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από το μέτωπο των επενδύσεων ανάπτυξης νέων τουριστικών υποδομών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν «ξεκολλήσει» τρία έργα συνολικού ύψους της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που χρονολογούνται ακόμα και κατά την περίοδο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και τα οποία πλέον αναμένεται να εισέλθουν στην περίοδο της κατασκευής τους, χάρις σε συντονισμένες κινήσεις των τελευταίων μηνών.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μάλιστα εξέπληξε ευχάριστα την αγορά, ήταν η ολοκλήρωση της σύνταξης, έγκρισης και δημοσίευσης σε ΦΕΚ του προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση έκτασης στην Ελούντα της Κρήτης, όπου προωθείται η ανάπτυξη του τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills, από τον Ρώσο επενδυτή ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ. Κατά κανόνα, τέτοιου είδους διεργασίες απαιτούν διάστημα μεγαλύτερο του έτους, ωστόσο εντέλει απαιτήθηκαν περίπου 3-4 μήνες, χάρις στον συντονισμό σειράς φορέων. Μετά και την έγκριση και δημοσίευση του σχετικού ΕΣΧΑΣΕ (ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων) απομένει η έγκριση της μελέτης πολεοδόμησης και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και τέλος η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει προς το τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου, σχεδόν 12 χρόνια από τότε που ο κ. Μπορίσοφ άρχισε να αγοράζει τις πρώτες εκτάσεις στην περιοχή. Η επένδυση των 410 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη έκτασης 840 στρεμμάτων στον κόλπο Μιραμπέλλου, στην Ελούντα της Κρήτης. Το έργο έχει ενταχθεί στον νόμο περί fast-track, καθώς προβλέπει τη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και άλλων 763 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του. Συνολικά, το ακίνητο επιμερίζεται σε έξι αυτοτελείς περιοχές, με συνολική επιφάνεια δόμησης 130.000 τ.μ., που αντιστοιχούν σε ποσοστό κάλυψης μόλις 0,2. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται μια υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και περίπου 350 παραθεριστικές κατοικίες, κόστους από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησης βρίσκεται το παραθεριστικό συγκρότημα Kilada Hills, ένα έργο 400 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Dolphin Capital Investors στην Κοιλάδα Αργολίδας, πλησίον του Πόρτο Χελίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της διοίκησης της εταιρείας, οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου τριμήνου. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη έκτασης 2.026 στρεμμάτων, στην οποία θα κατασκευαστούν ένα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα πλαισιωθεί από περίπου 450-500 παραθεριστικές κατοικίες πολυτελείας και πιθανώς και από ένα ξενοδοχείο πολυτελείας επιφάνειας 30.000 τ.μ. Μόνο η επένδυση για την πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου, που περιλαμβάνει το γήπεδο γκολφ και τα έργα υποδομής εντός του ακινήτου, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά το διάστημα της κατασκευής και 600 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου.

Θετική είναι και η εξέλιξη του Kassiopi Resort, στην ομώνυμη περιοχή της Κέρκυρας, όπου δρομολογείται τουριστική ανάπτυξη κόστους άνω των 100 εκατ. ευρώ από τον αμερικανικό όμιλο NCH Capital. Η οικοδομική άδεια αναμένεται να εκδοθεί ακόμα κι εντός των ημερών, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη μιας επένδυσης που χρονολογείται από το 2012. Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και 40 παραθεριστικών κατοικιών, όπως επίσης και μαρίνας.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES