Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΟικιακά φωτοβολταϊκά: αντιδρούν οι ιδιοκτήτες – Τα νομικά “πατήματα”

Οικιακά φωτοβολταϊκά: αντιδρούν οι ιδιοκτήτες – Τα νομικά “πατήματα”

FB3Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο “Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης” στην οποία κάνει λόγο για μονομερή παραβίαση 42.000 συμβάσεων εκ μέρους του Κράτους και για προκλητικές θέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

Η παρέμβαση ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης των ιδιοκτητών φ/β στέγης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 Απριλίου.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες των οικιακών φωτοβολταϊκών

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος τα οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες έχουν κοινωνικό ρόλο και ιδιαιτερότητες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη σε καμιά μελέτη του ΥΠΕΚΑ.

Επίσης οι εγγυημένες τιμές πώλησης μειώθηκαν παρανόμως σε ποσοστό ως 40%  με κύριες αιτίες την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης, την κακοδιαχείριση από το ΥΠΕΚΑ και την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών τονίζουν ακόμα ότι σε 42.000 νοικοκυριά προκαλούνται οικονομικά προβλήματα, ιδίως σε ανέργους και δανειολήπτες και προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο.

Μάλιστα ως προς το επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ περί υψηλού κόστους υποστήριξης των φωτοβολταϊκών, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι μηχανισμοί στήριξης για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν περιλαμβάνουν καμία αρχική επιδότηση ή απαλλαγή φόρου στην προμήθεια του ακριβού εξοπλισμού και της εγκατάστασης.

“Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνθηκαν με ένα παράβολο 1300 ευρώ προς το κράτος, την υποχρεωτική αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, τη στεγάνωση, και βεβαίως πολλά έξοδα για τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για την τοποθέτηση των ρολογιών, και άλλα έργα στις σκεπές των οικιών τους οι οποίες και δεσμεύτηκαν από τη Φ/Β εγκατάσταση για 25 έτη” αναφέρεται στην επιστολή.

Πού πάνε τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος “ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ δεν διατίθεται αποκλειστικά για τις ΑΠΕ, όπως θα έπρεπε, αλλά πληρώνει και μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (που δεν είναι ΑΠΕ).

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι αυτές οι μονάδες εισέπραξαν επιπλέον το 2012 το ποσό των 320 εκατ. €, ποσό μεγαλύτερο και από το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το 2012 που ήταν 146,6 εκατ. €.

Κοινωνικός ρόλος, απόδοση επενδύσεων

Επίσης προβάλλει το επιχείρημα ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες “δεν συνιστούν δραστηριότητα επιχειρηματική με ανάληψη ρίσκου” τη στιγμή του το ΥΠΕΚΑ καταργεί τον κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Ειδική αναφορά γίνεται στη δέσμευση των κατοικιών από την εγκατάσταση φ/β στις στέγες, στα έξοδα συντήρησης και στις μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με τα επίγεια φωτοβολταϊκά.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των επενδύσεων, η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ένα στα πέντε φωτοβολταϊκά σε στέγες υπέστη μείωση που φτάνει το 40%, ειδικά αυτά που συνδέθηκαν μέσα στο 2012.

”Μαύρο” και εξώδικα

Τέλος, προειδοποιεί με εξώδικα, νομικές παρεμβάσεις και ενημερώνει ότι τα μέλη του Συλλόγου και οι οικογένειές τους δεν θα ψηφίσουν τους υποψηφίους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ και Πασόκ, στις επικείμενες εκλογές.

Οι νομικές κινήσεις

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία “Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες” που έχει παρέμβει στο ζήτημα των αναδρομικών περικοπών των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, όπως προβλέπεται από το νόμο 4254/2014, οι ρυθμίσεις είναι παράνομες, αντισυνταγματικές (αντίθετες στο άρθρο 5 παρ. 1 Συντ. που κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία, την επιχειρηματική ελευθερία και την ελευθερία των συμβάσεων) και αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μάλιστα η εν λόγω δικηγορική εταιρεία υπενθυμίζει στους παραγωγούς να αποστείλουν το πιστωτικό τιμολόγιο προς την ΛΑΓΗΕ ΑΕ με επιφύλαξη περί των άσκησης παντός νόμιμου δικαιώματος ιδίως όσον αφορά στην συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4254/14.

Όπως αναφέρεται με την επιφύλαξη αυτή αντιμετωπίζεται πλήρως ο κίνδυνος να θεωρηθεί η έκδοση και αποστολή του εκπτωτικού τιμολογίου ως μορφή συναίνεσης του παραγωγού με την εν λόγω υποχρεωτική έκπτωση, ανεξαρτήτως εάν θα επιδοθεί ή όχι εξώδικο.

Θεωρείται δε σκόπιμο να επαναληφθεί το ίδιο και στα λοιπά τιμολόγια που θα εκδοθούν με τις νέες (μειωμένες) τιμές.

Αντίστοιχες θέσεις περί συνταγματικότητας υποστηρίζει και το δικηγορικό γραφείο “Μεταξάς και Συνεργάτες” που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Πανελληνίου Συνδέσμου “Στέγη”.

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES