Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΟι «έξυπνες πόλεις» στη MIPIM 2017

Οι «έξυπνες πόλεις» στη MIPIM 2017

Στην τελική ευθεία για να ανοίξει και εφέτος τις πύλες της βρίσκεται η μεγαλύτερη έκθεση ακινήτων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις Κάννες.

Περισσότερες από 500 πόλεις και τοπικές αρχές απ’ όλο τον κόσμο θα βρεθούν από 14 έως 17 Μαρτίου στη Γαλλία για να προωθήσουν τα νέα τους έργα και να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές και εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων. Εφέτος η MIPIM θα παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα «έξυπνων πόλεων» που ενσωματώνουν νέες καινοτόμες, συχνά βιώσιμες λύσεις που ευνοούν την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων τους πέρα από το «έξυπνο κτίριο». Η έκθεση θα φέρει «κοντά» με ουσιαστικό διάλογο το κράτος, τους πολίτες και τους ειδικούς σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων καθώς και πρωτοποριακούς τρόπους για να γίνουν πιο… «έξυπνες».

Οι βόρειες χώρες

Το γεγονός ότι ο κλάδος των ακινήτων αλλά και όσοι έχουν την ευθύνη των αστικών υποδομών πρέπει να κοιτάξουν «βόρεια» στην αναζήτησή τους για πιο βιώσιμες λύσεις δεν αποτελεί έκπληξη. Όταν πρόκειται για τη ζωή στην πόλη οι Σκανδιναβικές πρωτεύουσες έχουν «αγκαλιάσει» το σύνθημα «αν θέλετε η πόλη σας να τρέξει πρώτα θα πρέπει να περπατήσει».

«Πρωταγωνιστής» το Ην. Βασίλειο

Στους φετινούς πρωταγωνιστές αδιαμφισβήτητα θα βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο για τις λύσεις που θα παρουσιάσει αλλά και λόγω της απόφασης των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην αγορά ακινήτων της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το έργο «CityVerve» στην πόλη του Μάντσεστερ κέρδισε £10 εκατ. σε κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καλύτερων υπηρσιών με τη χρήση διαδικτύου. Τώρα δυο χρόνια μετά οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό θα κάνουν στη MIPIM ένα απολογισμό για το πώς προχωρούν τα πράγματα στον τομέα αυτό.

Μεγάλη παρουσία της Γαλλίας

Πολλά ενδιαφέροντα project τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου δικαίου αναπτύσσονται σήμερα στη Γαλλία που αντιμετωπίζει το θέμα των «έξυπνων πόλεων» στην πιο προοδευτική του μορφή. Η Fluicity είναι μια εφαρμογή (app) που λειτουργεί ως ένα δίκτυο πολιτών. Στόχος της εφαρμογής είναι να φέρει τους πολίτες σε επαφή με τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την εκ νέου συμμετοχή τους στα τοπικά δρώμενα.

Γερμανική «τεχνολογία»

Η γερμανική νεοφυής εταιρεία NavVis θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην έκθεση (στο πλαίσιο του MIPIMInnovation Forum) μια συσκευή εσωτερικής χαρτογράφησης που θα επιτρέπει στις εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων και τα τοπικά συμβούλια την ψηφιοποίηση των εσωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτιρίων σε χρόνο ρεκόρ! Ένα ρομποτικό «τρόλεϊ» θα μπορεί να κινηθεί σε όλο τον όροφο του κτιρίου και να καταγράψει το σύνολο του χώρου. Με την ψηφιοποίηση των κτιρίων για αρχή θα μπορούν να ψηφιοποιηθούν και ολόκληρες πόλεις.

 

RELATED ARTICLES