Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΟι λόγοι καθυστέρησης της επίσημης έναρξης του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Οι λόγοι καθυστέρησης της επίσημης έναρξης του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Κατά, τουλάχιστον μία εβδομάδα, μετατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» εάν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επιλέξουν να το ενεργοποιήσουν, εφόσον είναι έτοιμες να το «υποδεχτούν» όλες οι τράπεζες. Δηλαδή και οι εμπορικές και συνεταιριστικές που έχουν συμφωνήσει να «τρέξουν» το πρόγραμμα.

Συνεπώς αντί η υποβολή των αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να ξεκινήσει αύριο 28 Φεβρουαρίου όπως προ δύο εβδομάδων είχε ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετατίθεται στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με εμπλεκόμενα με το πρόγραμμα κυβερνητικά στελέχη, η ολιγοήμερη καθυστέρηση θα οφείλεται στη μη προσαρμογή στο ηλεκτρονικό σύστημα μιας συνεταιριστικής τράπεζας. Οπότε, σημειώνουν, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να διασυνδεθεί. Άλλωστε επισημαίνουν, ότι η καθυστέρηση στην εκκίνηση του προγράμματος, οφείλεται αποκλειστικά στη δυσπραγία των συνεταιριστικών τραπεζών να συνδεθούν με το σύστημα.

Βέβαια, δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο θα πρέπει να καθυστερήσει η προκήρυξη του προγράμματος, αν μόλις μία στις 10 τράπεζες που είναι συμβεβλημένες και μάλιστα συνεταιριστική, δεν είναι έτοιμη. Θα μπορούσε να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων σε όσες είναι έτοιμες να τις υποδεχθούν (τις αιτήσεις) και όταν η συνεταιριστική που έχει καθυστερήσει, προσαρμοστεί, να αρχίσει να δέχεται και αυτή. Ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, να εξαιρεθεί από την υλοποίηση του προγράμματος.

Πάντως, ακόμη και να «συμμορφωθεί» άμεσα η συνεταιριστική τράπεζα που έχει καθυστερήσει να διασυνδεθεί με το σύστημα, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου. Και αυτό, διότι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα έχει προκηρύξει διαγωνισμό με αντικείμενο την «Αναβάθμιση Υποδομών Εξοπλισμού για την υλοποίηση της Δράσης Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ» προϋπολογισμού 132.000 ευρώ.

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών έχει οριστεί στις 16 Μαρτίου και η διενέργεια του διαγωνισμού ο οποίος θα είναι ηλεκτρονικός έχει προγραμματισθεί για τις 21 Μαρτίου 2018.

Σταμάτης Ζησίμου

euro2day.gr

RELATED ARTICLES