Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Οι μηχανικοί δεν είναι σάκοι του μποξ»

«Οι μηχανικοί δεν είναι σάκοι του μποξ»

Στη διατύπωση προτάσεων με επίκεντρο την ύπαρξη αντικειμενικών κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καταθέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου (TEE-TH) σε επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Γιάννης Λυκοτραφίτης, προς τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Η παρέμβαση γίνεται μετά το φιάσκο που κράτησε από λίγα λεπτά μέχρι λίγη ώρα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα με αποκλειστικό κριτήριο «όποιος πρόλαβε». Χωρίς να υπάρξει δηλαδή κάποιο κριτήριο οικονομικής, κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας. Τα διαθέσιμα κονδύλια για τους δικαιούχους του προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν 63,1 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξαντλήθηκαν μόλις μέσα σε 23 λεπτά!

Το ΤΕΕ-ΤΗ εκτιμά ότι σε περίπτωση που το υπουργείο δεν επιθυμεί να ακούσει τις προτάσεις και να συνδιαμορφώσει το νέο πρόγραμμα μαζί με τον τεχνικό κόσμο, θα πρέπει το ΤΕΕ να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει να υποστηρίζει την υλοποίησή του.

Για τον τεχνικό κόσμο, η αποδοχή των προτάσεων όχι μόνο θα συμβάλλει στη σωστή εφαρμογή των υπαρχόντων και των μελλοντικών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά θα προστατεύσει και τον ρόλο των μηχανικών. Ενδεικτικά το ΤΕΕ αναφέρει ότι ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος ευτελίζει τη δουλειά των μηχανικών.

«Η επιστημονική τους γνώση και επάρκεια κι η επαγγελματική τους υπευθυνότητα αντικαθίστανται με την ταχύτητα πληκτρολόγησης, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του γραφείου τους και την ταχύτητα του δικτύου στην περιοχή της επαγγελματικής τους έδρας. Ή – ακόμη χειρότερα – με την οικονομική τους δυνατότητα για ‘ενοικίαση’ θέσεων και χειριστών ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων» αναφέρεται. Και προσθέτει ότι οι μηχανικοί έχουν μετατραπεί σε «κυματοθραύστες των προβληματικών σχεδιασμών της Πολιτείας, σε σάκους του μποξ που εισπράττουν κι απορροφούν τις διαμαρτυρίες και απολογούνται για προβλήματα, επιλογές και δυσλειτουργίες για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη, μιας κι αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο του αρμόδιου υπουργείου που καθόρισε το ύψος χρηματοδότησης και το πλαίσιο απορρόφησής της».

Για το πρόγραμμα καθαυτό, το Τεχνικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Αναφέρει δε ότι ο επόμενος κύκλος του προγράμματος, που θα προκηρυχθεί το έτος 2021, πρέπει να στηρίζεται σε ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια ένταξης σε αυτό και όχι στο αποτυχημένο σύστημα βάσει χρονικής προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των πόρων (first come/first served). Επίσης, επιβάλλεται ο οδηγός του προγράμματος να δημοσιοποιείται έγκαιρα. Για τον παρόντα κύκλο, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα ήταν σωστό και δίκαιο να γίνουν δεκτές ως επιλαχούσες οι υπόλοιπες προτάσεις που υποβλήθηκαν, πριν προκηρυχθεί ο επόμενος κύκλος.

Τι προτείνει λοιπόν η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Τμ. Ηπείρου;

Έχουμε και λέμε:

1) Υψηλότερη χρηματοδότηση, ιδίως σε Περιφέρειες όπως είναι η Ήπειρος, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών.

2) Κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα. Οι πόροι για το πρόγραμμα θα πρέπει να απορροφώνται λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως άλλωστε γίνεται με όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, και όχι με διαδικασίες στηριζόμενες στην ταχύτητα και στην τύχη.

3) Υιοθέτηση της μεθοδολογίας ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων.

4) Διαρκής ισχύς του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχής αξιολόγηση και ανατροφοδότησή του με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.

5) Ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης προμετρήσεων.

6) Διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών.

7) Δημιουργία καταλόγου επιλαχόντων δικαιούχων για το παρόν πρόγραμμα, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

8) Ενίσχυση του ρόλου του μηχανικού (συμβούλου, μελετητή, επιβλέποντα, ελεγκτή) και αύξηση των αμοιβών του.

typos-i.gr

RELATED ARTICLES