Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΟι νέες πλατφόρμες του Δημοσίου -Η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και ο...

Οι νέες πλατφόρμες του Δημοσίου -Η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και ο ψηφιακός χάρτης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, σε ημερίδα που διοργάνωσε η νεοσυσταθείσα Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με το νέο σύστημα μπορούν να εκδίδονται πολεοδομικές άδειες ακόμα και από κινητό τηλέφωνο, όπως συνέβη σε τουλάχιστον μία περίπτωση τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό το Δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από ένα δισ. ευρώ τα τελευταία έτη για τη δημιουργία ψηφιακών συστημάτων, όπως το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, το e – πολεοδομία και το μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων έργων.

Με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων ψηφιακών συστημάτων όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων και ο ψηφιακός χάρτης.

Η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα της ηλεκτρονική ταυτότητας κτηρίων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020.
Το σύστημα θα αποτυπώνει ψηφιακά όλα τα σχέδια των κτηρίων στη χώρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα σχέδια του σπιτιού τους δίχως να χρειάζεται να απευθύνονται σε μηχανικούς για το σκοπό αυτό.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και σε επιχειρήσεις διάσωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, δεδομένου ότι οι αρχές θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα σχέδια των κτηρίων με αποτέλεσμα να μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τυχόν παρεμβάσεις.

Πότε έρχεται ο ψηφιακός χάρτης

Σε περίπου τρία χρόνια αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση επενδύσεων και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που θα βασιστεί στο κτηματολόγιο και στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που είναι διάσπαρτα σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και αφορούν σε εκτάσεις γης.
Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, πολίτες και επενδυτές θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν με ταχύτητα και δίχως κόστος, καθώς η πρόσβαση στο χάρτη θα γίνεται δωρεάν μέσω διαδικτύου.

Τα δεδομένα που θα εξάγονται από το χάρτη θα αποτελούν διοικητικές πράξεις οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για τις διοικητικές υπηρεσίες, προκειμένου να περιορίζεται η γραφειοκρατία και να ενισχύεται η προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.
Στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα αποτυπώνονται και οι κάθε είδους προστατευόμενες περιοχές (δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός και natura).

 

iefimerida.gr

RELATED ARTICLES