Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΟι "Πράσινες" Πόλεις Συμβάλουν στην Απασχόληση και Βελτιώνουν την Υγεία

Οι “Πράσινες” Πόλεις Συμβάλουν στην Απασχόληση και Βελτιώνουν την Υγεία

Οι “πράσινες” υποδομές, από τους ποδηλατόδρομους μέχρι τον καθαρό αέρα, όχι μόνο βοηθούν το περιβάλλον αλλά επίσης δημιουργούν θέσεις εργασίας, βελτιώνουν την υγεία και την παραγωγικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 23 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, στη Βρετανία.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε περισσότερες από 700 μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν τις επιπτώσεις που έχουν στις πόλεις οι υποδομές χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Μετατρέποντας τα καινούρια αλλά και ήδη υπάρχοντα κτίρια σε ενεργειακώς αποδοτικούς χώρους, οι πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος της Coalition for Urban Transitions, μιας ένωσης ινστιτούτων, πανεπιστημίων και ομάδων προβληματισμού που αγωνίζονται για πιο βιώσιμες πόλεις.

Οι επενδύσεις σε νέους ποδηλατοδρόμους θα μπορούσαν επίσης να αποφέρουν όφελος από 35 έως 136 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις υπηρεσίες υγείας.

“Καθώς συσσωρεύονταν οι αποδείξεις, συγκλονιστήκαμε από το γεγονός ότι οι πόλεις που θέλουμε -καθαρότερες, πιο υγιείς, πιο πλούσιες- είναι εφικτές μέσω της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Είτε πρόκειται για υψηλής ποιότητας δημόσιες μεταφορές, είτε για ποδηλατοδρόμους, για ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια ή για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, τα χρήματα, οι ζωές και οι ώρες που σώζουμε είναι εντυπωσιακά” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άντι Γκούλντσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Μέχρι το 2050, πάνω από δύο στους τρεις ανθρώπους (το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα ζουν σε αστικά κέντρα, από 55% σήμερα. Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού των πόλεων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παρατηρηθεί στην Ινδία, την Κίνα και τη Νιγηρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πλανήτης έχει ήδη 33 πόλεις-μεγαθήρια (με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων) και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα προστεθούν σ’ αυτές άλλες δέκα, κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

 

energia.gr

RELATED ARTICLES