Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΟλοκλήρωση κτηματολογίου εντός του 2024

Ολοκλήρωση κτηματολογίου εντός του 2024

Στο 2024 μετατίθεται πλέον και επισήμως η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου. Αιτία, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, αλλά και η χαμηλή, σε κάποιες περιοχές, συμμετοχή του κόσμου, που έχει ως συνέπεια την παράταση της κτηματογράφησης. Μέσα στο 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποκατάσταση των 390 υποθηκοφυλακείων από 93 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, ενώ θα ξεκινήσει και η πλήρης ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων.

«Μέχρι τις αρχές του 2024 το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί σταδιακά παντού», ανέφερε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και προ μηνός στη Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Δημήτρης Σταθάκης, μιλώντας για ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου το 2024-2025. Σε ερώτηση της «Κ» γιατί μετατίθεται εκ νέου η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου (η οποία ήταν προ πενταετίας το 2020, ως μνημονιακή δέσμευση, και έκτοτε παρατείνεται), ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. «Καθώς προχωράει το έργο, μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη σιγουριά. Υπήρχαν οι δικαστικές εμπλοκές, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν κάποιες συμβάσεις και να μην έχει ανατεθεί ακόμα η τελευταία σύμβαση για την κτηματογράφηση Θεσπρωτίας και Κέρκυρας. Προκύπτουν βέβαια και θέματα λόγω των παρατάσεων που δίνονται στο έργο – έχω γίνει δυσάρεστος με την άρνησή μου να δέχομαι όλα τα αιτήματα για παρατάσεις», ανέφερε. «Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα εύλογα αιτήματα παρατάσεων λόγω κορωνοϊού, που μας καθυστέρησε μερικούς μήνες, αλλά όχι περισσότερο». «Υπάρχει και καθυστέρηση των πολιτών να ανταποκριθούν εγκαίρως», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου. «Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έχει καθυστερήσει το κτηματολόγιο».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπόσχεται ότι μέσα στο 2021 θα ολοκληρωθεί η ίδρυση όλων των κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων τους (υποκαθιστώντας τα υποθηκοφυλακεία). Σήμερα έχουν ιδρυθεί 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 13 από τα 75 υποκαταστήματα. «Με βάση τον σχεδιασμό, η λειτουργία τους έπρεπε να είχε ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2019, όμως το καλοκαίρι του ίδιου έτους λειτουργούσαν μόλις δύο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Σε κάθε κτηματολογικό γραφείο που θα ανοίγει, αυτομάτως θα γίνονται διαθέσιμες στην περιοχή που καλύπτει οι διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει το κτηματολόγιο. «Στόχος είναι έως το τέλος του 2024 να λειτουργούν τα πάντα με ψηφιακό τρόπο και τα κτηματολογικά γραφεία να έχουν μόνο επιτελικό ρόλο. Η βασική δουλειά θα γίνεται μέσω υπολογιστή», ανέφερε.

Οσον αφορά την πορεία του έργου, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2021 θα λειτουργεί κτηματολόγιο στο 37% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, θα βρίσκεται σε διαδικασία ανάρτησης/προανάρτησης το 40%, θα εξετάζονται ενστάσεις στο 16%, ενώ θα γίνεται συλλογή δηλώσεων σε 7% (υπόλοιπο Κυκλάδων και Κρήτης, όπου οι συμβάσεις υπεγράφησαν πρόσφατα).

Τέλος, μέσα στο έτος θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων, που εκτιμάται σε 600 εκατ. σελίδες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προτείνει τη χρηματοδότηση του έργου με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

 

RELATED ARTICLES