Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΟλοκληρωμένοι δασικοί χάρτες έως το 2019

Ολοκληρωμένοι δασικοί χάρτες έως το 2019

Στα τέλη του 2019 φιλοδοξεί η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας, καθώς χθες η εταιρεία ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ελλάδας) προκήρυξε τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών για το 40,88% της επικράτειας, όπου δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία. Πρόκειται για 36 περιφερειακές ενότητες, με συνολική έκταση 53.838.522,14 στρεμμάτων. Ο διαγωνισμός αφορά 16 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 40.051.436,95 ευρώ. Στις περιοχές Δράμας, Καβάλας και Κυκλάδων, όπου ανήκει το υπόλοιπο 5% της έκτασης της χώρας, οι δασικοί χάρτες θα καταρτιστούν απευθείας από τις τοπικές Διευθύνσεις Δασών.

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί μόνο για το 1% της ελληνικής επικράτειας. Από τις αρχές του έτους έχει γίνει η ανάρτηση 34 δασικών χαρτών, που καλύπτουν συνολικά 46,8 εκατομμύρια στρέμματα, η οποία προκάλεσε πολλές ενστάσεις και διαμαρτυρίες. Τελικά, δόθηκε παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων έως την 7η Σεπτεμβρίου.

Ας σημειωθεί πως η κύρωση δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Με βάση τη συμφωνία του Μαΐου 2017 πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να έχουν κυρωθεί όσοι χάρτες δεν αντιμετώπισαν αντιρρήσεις. Στην περίπτωση ύπαρξης ενστάσεων, η κύρωση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2018.

Απώτερος σκοπός, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως να έχει γίνει η οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς και του αιγιαλού. «Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Διευθύνσεων Δασών είναι, έως το 2019, το σύνολο της χώρας να καλύπτεται από δασικούς χάρτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με το έργο των δασικών χαρτών, σημειώνεται, οριοθετείται και διασφαλίζεται ο δασικός χώρος, ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης για τον χαρακτήρα της έκτασης, αποδεσμεύεται η Δασική Υπηρεσία από μια χρονοβόρα διαδικασία (όπως είναι οι πράξεις χαρακτηρισμού), τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης, απελευθερώνονται και τροφοδοτούνται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η επιχειρηματικότητα.

Στην πράξη βέβαια αναδείχθηκαν μεγάλα προβλήματα σε μία σειρά περιοχών, καθώς εκτάσεις που εμφανίζονταν ως δασικές αποτελούσαν καλλιεργήσιμη γη για πολλά χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι γεωργοί που τις εκμεταλλεύονταν έπαιρναν και… επιδοτήσεις!

Τα στοιχεία του διαγωνισμού βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ, ενώ η κατάθεση των προτάσεων ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2017.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES