Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟλοκληρώθηκαν τρία από τα δώδεκα χωροταξικά πλαίσια

Ολοκληρώθηκαν τρία από τα δώδεκα χωροταξικά πλαίσια

Καλή είδηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό στη χώρα μας αποτελεί η ολοκλήρωση των πρώτων τριών, από τα συνολικά δώδεκα, πλαισίων που εκπονούνται εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα για κάθε περιφέρεια (πλην Αττικής). Πρόκειται για μια «πονεμένη» ιστορία, καθώς η αναθεώρησή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια –πλέον στο παρά πέντε για να μη χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση–, προκαλώντας διάφορες παρενέργειες. Τα νέα πλαίσια θα είναι σαφώς πιο εξειδικευμένα από τα ισχύοντα, που θεσπίστηκαν το 2003, και θα δίνουν κατευθύνσεις ακόμα και σε επίπεδο δήμων.

Τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια ήταν τα πρώτα που απέκτησε η χώρα, μετά την ισχυρή πίεση που άσκησε επί σειράν ετών η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εν ολίγοις, τα πλαίσια ορίζουν τις βασικές χωρικές κατευθύνσεις για την παραγωγική δραστηριότητα, την οικιστική εξέλιξη κ.λπ. και η προσαρμογή τους στα σημερινά δεδομένα είναι απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον καθώς τα πρώτα χωροταξικά του 2003 χαρακτηρίζονταν από πλήθος ασαφειών και συγκρούσεων (λ.χ. σε δύο γειτονικές περιοχές, που ανήκαν σε διαφορετικές περιφέρειες, μπορεί να προβλέπονταν εντελώς διαφορετικά πράγματα).

Η αναθεώρηση και επικαιροποίηση των σχεδίων ανατέθηκε έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες το 2012 με κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΠΠΕΡΑΑ). Θα έπρεπε, ως εκ τούτου, να έχουν ολοκληρωθεί και θεσπιστεί στο τέλος του 2015, ωστόσο έλαβαν σειρά παρατάσεων για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους. Τα πλαίσια εκπονούνται σε τέσσερα στάδια, κατά τα οποία πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση (συνήθως επεισοδιακή, λόγω της… φυσικής απέχθειας των τοπικών κοινωνιών στον κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό και στους περιορισμούς που αυτός συνεπάγεται).

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η παράδοση των πλαισίων από τους μελετητές στο υπουργείο Περιβάλλοντος: τα πρώτα τρία πλαίσια που ολοκληρώθηκαν ήταν εκείνα της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Δυτικής Μακεδονίας. «Τα πρώτα 11 θα παραδοθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ το τελευταίο, εκείνο του Νοτίου Αιγαίου, λίγο αργότερα, καθώς η εκπόνησή του ξεκίνησε καθυστερημένα», εξηγεί στην «Κ» η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα. «Θα ακολουθήσει η επεξεργασία τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε τον Μάρτιο του 2017 να έχουν όλα εγκριθεί».

Τα νέα πλαίσια θα είναι σαφώς πιο εξειδικευμένα από εκείνα του 2003. «Θα δίνουν βασικές κατευθύνσεις σε επίπεδο μικρότερων χωρικών ενοτήτων όπως είναι οι δήμοι», εξηγεί η κ. Κλαμπατσέα. «Η φυσιογνωμία κάθε περιοχής πρέπει να αποφασίζεται συνολικά, σε επίπεδο περιφέρειας και όχι στη μικροκλίμακα του κάθε δήμου. Πρόκειται για πολύ επεξεργασμένα σχέδια και για τον λόγο αυτό θα έχουν μεγάλη σημασία».

Να σημειωθεί ότι τα πλαίσια καταρτίζονται βάσει της νομοθεσίας του 1999 (ν.2742) και όχι του τελευταίου νόμου (ν. 4269/14) που ανέτρεψε την πυραμίδα του χωροταξικού σχεδιασμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES